Őszi programok a várban

Színes programokkal várják péntektől vasárnapig az érdeklődőket a Vármúzeumba és a város kiállítóhelyeire. Felavatnak egy török ágyút, ismét megrendezik a Civil Csillagok Minősítő Fesztivált és a Végvárkonferenciát. Idén is tisztelegnek az 1552-es várvédők előtt. A vármúzeum kiállításai és a programok jegyvásárlás nélkül látogathatóak.

Pénteken egy török ágyú átadásával és a Végvárkonferenciával kezdődik a vár napjához kapcsolódó rendezvény. A két napos konferenciát 1982 óta 2 évente rendezik meg. Idén „Végvár és társadalma a korszakváltás idején” a téma. Szombaton kezdődik a 2. Civil Csillagok Minősítő Fesztivál. 7 hadi torna csoport érkezik a megmérettetésre, a szakmai zsűri viseletük és fegyverforgatásuk alapján minősíti őket. Az 1552-es ostrom emlékére vasárnap, már 9. alkalommal rendezik meg az egri vár napját. Reggeltől estig színes programok, nyílt rendezvények várják az érdeklődőket. Csak ezen a napon látható Imre király sírboltja és a Török kert. Utoljára tekinthető meg a népszerű több, mint 1000 tárgyból álló „Ki játszik ilyet”című kiállítás.
Október 27-én emlékeznek Gárdonyi Géza halálának évfordulójára. A Gárdonyi ház kerítése a tavaszi esőzések során megrongálódott. A ház közadakozásokból felújított kerítését ezen a napon adják át. Az érdeklődők az író műveiről, munkásságáról hallhatnak előadásokat. A rendezvény Gárdonyi sírjának megkoszorúzásával és irodalmi teadélutánnal zárul.