Kakasfesztivál Makláron

Délelőtt még a szépségüket nézték, délben már a tányéron gőzölögtek – ez a kakasok sorsa minden évben Makláron. Idén, az ötödik kakasfesztiválon 22 csapat főzött, 1300 ember kóstolt.

Erdei gombával, tejfölösen, vadasan és a legkülönfélébb fűszerekkel készültek a csapatok ételei. Csak az alapanyag volt azonos: mind a 22 csapat kakasból készítette az ebédet. 606 kiló kakas rotyogott a bográcsokban, üstökben szombaton délelőtt az V. Nemzetközi Kakasfesztiválon Makláron.
Délelőtt a gyerekprogramokkal párhuzamosan zajlott a kakasszépségverseny. Végül a legszebb kakas a gyerekek kedvence, a simogatható, szelíd siroki baromfi lett.
Szakmai és társadalmi zsűri kóstolta végig az ételeket, az előbbi úgy ítélte: a Boldogasszonyok, a felsőtárkányi önkormányzat csapata főzte a legjobb kakasételt: kakasos babgulyást cipóban.
A civil szervezetek és az önkormányzat egész napra szervezett programot. A település legnagyobb ünnepén hirdették ki a borverseny eredményét, a Maklárért kitüntető címet idén a világbajnok maklári kötélugrók edzője, Kovácsné Farkas Zsuzsa kapta.
A több mint 600 kiló kakasból 1300 ember lakott jól. Este színházi előadással, koncertekkel folytatódott a program, a napot tűzijáték és utcabál zárta.