Megújították a Katasztrófavédelem és a Közút közötti együttműködést

Megújította az együttműködési megállapodását a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Vármegyei Igazgatósága és a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Heves vármegyei katasztrófavédelem vezetője és Szabó Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Heves Vármegyei Igazgatóságának igazgatója szerdán írta alá a felülvizsgált és aktualizált dokumentumot, melynek elsődleges célja a közúti közlekedés biztonságának növelése. Mindkét szervezet számára kiemelt fontosságú a közutakat érintő természeti és ipari eredetű katasztrófák okozta károk megelőzése, a már bekövetkezett káresemény után az érintett közutak működőképességének mielőbbi helyreállítása, illetve a forgalom zavartalanságának biztosítása. A szervezetek közötti kölcsönös adat és információcsere nagyban hozzájárul a bekövetkezett káresemények utáni gyors kárfelszámoláshoz.

A megállapodás alapján a vármegyei katasztrófavédelem vállalja, hogy a helyi szervein keresztül segítséget nyújt a vármegyei közúthálózaton lévő veszélyforrások, kockázatos helyszínek megismeréséhez, továbbá a Magyar Közút Heves Vármegyei Igazgatóságának szakembereit a tevékenységükkel összefüggő szakmai továbbképzésekre, konferenciákra és gyakorlatokra meghívja. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság részt vállal az együttműködésre kijelölt vezetők katasztrófavédelmi felkészítésében is.

A közút vármegyei igazgatósága minden évben tájékoztatást ad katasztrófavédelmi tevékenységéről, egyezteti védelmi terveit, a katasztrófavédelem szakembereit meghívja a továbbképzéseire, illetve közreműködik a katasztrófavédelmi gyakorlatok lebonyolításában. Kérésre adatokat szolgáltat a közúthálózat, hidak méret-, súly- és alagútkorlátozással érintett szakaszairól, továbbá információt nyújt a katasztrófavédelem részére a veszélyes árú szállítás útvonalát érintő korlátozásokról, tájékoztatja a korlátozásokban bekövetkezett változásokról. A szervezet kérésre a katasztrófavédelmi hatóság szervei által végzett veszélyes áru közúti szállításának ellenőrzéséhez biztosítja az üzemeltetésében lévő súly mérésre alkalmas vizsgáló pontok használatát, valamint segítséget nyújt kényszervárakoztatási helyszínek kijelölésében. A kezelésében lévő útszakaszokra vonatkozóan a gépjárműmentésre szerződött partnerek és a téli rendkívüli időjárással kapcsolatos események kezelésére kijelölt eszközök aktuális listáját a vármegyei katasztrófavédelem számára hozzáférhetővé teszi.

A vezetők aláírásukkal hitelesítették a dokumentumokat, majd további jó munkát és sikeres együttműködést kívántak egymásnak.