Részletesen a csütörtöki közgyűlésről

Egy parlamenti törvényhez alkalmazkodva Egerben is megadóztatják a jövőben a reklámfelületeket – erről is döntöttek a közgyűlésen csütörtökön. A képviselők határoztak arról, hogy létesüljön egy központi jegyiroda, ahol minden egri programra jegyet lehet majd váltani. Wass Albertről teret neveznek el a városban.

A reklámfelületek megadóztatása a másfél négyzetmétert meghaladó méretű feliratokra vonatkozik. Ebbe beleértendők a logóval ellátott napernyők is, de a képviselői indoklások szerint ezek általában az üdítőipari és sörös cégek tulajdonában állnak, nem az vendéglátóipari egységekében. Az intézkedésektől azt várják, hogy a városképet romboló feliratok visszaszorulnak majd.

Döntöttek arról is, hogy január elsejétől 10 százalékkal emelkedjen az önkormányzati dolgozók bére. A képviselők javadalmazása is része volt a tervezetnek, így végül név szerinti szavazáson született egyhangú döntés az emelés mellett. Eddig az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye biztosította a karbantartást az iskolákban, törvényi előírásoknak megfelelően a terület 18 dolgozója jövő évtől a Tankerület égisze alatt látja el a feladatot.

A közgyűlésen különböző feladatellátások miatt plusz forrásokat szavaztak meg az Egri Szociális Szolgáltató Intézménynek, az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének és a Gárdonyi Géza Színháznak is. 21 millió forintos tőkeemelést hajtanak végre az EVAT Zrt-ben is, erre az Uránia Mozi mielőbbi újranyitása érdekében van szükség. A cég felügyelőbizottságának tagjává – Láng András halála után – Dr. Barta Viktort, Heves megye főjegyzőjét választották.

Szóba került Eger Fenntartható Városi Mobilitási Terve, amely kidolgozás alatt áll, és amelynek része lenne az Észak-déli irányú elkerülőút megépítése 2030-ig, a város keleti oldalán. A terv részeként fejlesztenék a közösségi, a gyalogos és a kerékpáros közlekedést is.

Az úgynevezett reklámrendszergazdai feladatokat a Média Eger Kft. kapja meg, a közgyűlésen elhangzott: létszámfejlesztésre is szükség lesz ehhez, de a cégcsoportnak ez lehetőséget teremt a reklámfelületek hatékonyabb értékesítésére.

Tovább fejlesztik Eger egységes arculatát is, a város cégei ennek megfelelően kommunikálnak és hirdetnek majd. A képviselők úgy határoztak, hogy kezdődjön el egy központi jegyiroda megvalósítása, ami a Tourinform irodájában kapna helyet, és ahol egységesen minden egri rendezvényre jegyet lehet váltani a jövőben. Ez 2018-ban valósulhat meg.

A képviselők határoztak arról, hogy a FIDESZ-KDNP kezdeményezésére évenként egyszer burgonyát és almát, illetve muskátlit osszon a város a rászorulóknak. A cél, hogy minden tizedik háztartásba jusson az adományból. A mostani döntés értelmében ennek költségeit hat évig bizonyosan vállalja az önkormányzat.

A garzonházban már korábban megkapta a bérlőkijelölési jogot 10 lakásra az Aventics Hungary Kft., hogy a városban letelepedő mérnökei számára lakhatást biztosítson. Ezeket a cég fel is újította és bebútorozta. Most újabb 10 lakást kért a vállalat, s bár az ellenzéki képviselők ezzel nem értettek egyet, a grémium végül megszavazta. Többek azt vetették fel, hogy a jelenleginél jóval több bérlakásra lenne szükség a városban. A vagyoni beszámolóban elhangzott: Eger összes vagyona mintegy 84 milliárd forintra tehető.