Habis: A hősök pillanata mindannyiunké

Szentmisével kezdődött az 56-os megemlékezés, a városi díszünnepséget a Gárdonyi Géza Színházban tartották. Habis László polgármester édesapjára emlékezett, akit Tökölre, majd Kistarcsára vittek az ávósok. Jakkel Mihály, az 56-os Szövetség Heves Megyei Szervezetének vezetőségi tagja azt mondta: 56-ban örömmámorban úszott az ország, úgy érezték, végre itt a magyar szabadság.

Térzenével kezdődött a városi díszünnepség. A hősök pillanata mindannyiunké, büszkék vagyunk rájuk, büszkék arra, hogy magyarok lehetünk – ezt Habis László polgármester mondta a megemlékezésen. Gyerekkori emlékeit is felelevenítette. Édesapját ávósok vitték el egy téli estén, a gimnáziumi tanár Tökölre, majd Kistarcsára került. Habis László úgy fogalmazott: a család számára ekkor a remény és a rettegés hónapjai következtek. A reményé, hogy hazatér, s a rettegésé, hogy nem.
– Aztán egy este újra csöngettek, édesapám hazaért, megölelt, megcsókolt minket. És nem értettem, hogy néhány perc múlva otthagyott minket. Sok év után mertem megkérdezni, hogy miért. Elment a Servita templomba, hogy imádkozzék, hogy hálát adjon Istennek, hogy épségben hazakerült – emlékezett vissza.
Akiknek csak egy ország vagyunk, nem tudnak a hazáért, a nemzetért cselekedni – ezt Jakkel Mihály, az 56-os Szövetség Heves Megyei Szervezetének vezetőségi tagja mondta Egerben. Régen egyértelmű volt: a hazáért élni és halni. Azt mondja: ma nem követel ilyet a haza, de szerinte kellene, hogy fontos legyen a magyarságtudat, a becsület, a tisztesség.
Október 23-a alkalmából kitüntetéseket adtak át. Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó kapta a Pro Agria szakmai díjat, Pálos Zsófia terep- és ultrafutó az Eger kiváló sportolója elismerést, kiváló egri diák kitüntetést vehetett át Csorba Benjámin kimagasló tanulmányi eredményéért, Juhász Péter cselgáncsozó és Halmos Péter vízilabdázó pedig az Eger város jó tanulója, jó sportolója elismerést kapta.
Az ünnepi műsort idén is a Gárdonyi Géza Színház művészei adták, majd pártok, önkormányzatok, civilek, intézmények koszorúzták meg az 56-os emlékművet.