Rózsaszín szalagos séta

„Harcolni kell, föl kell venni a fegyvert és meggyógyulunk!”- így fogalmazott dr. Demeter Jolán a Magyar Rákellenes Liga elnökhelyettese a mellrák elleni összefogás demonstrációján. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon évente több mint kétezren halnak bele a betegségbe. A rózsaszín szalagos sétán minden évben a megelőzésre hívják fel a figyelmet. A mozgósító sétát idén előadások előzték meg, amin a betegség gyakoriságát hangsúlyozták és mindenkit a rendszeres szűrővizsgálatra buzdítottak.

Az emlőrák veszélyeire és a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem hónapjának alkalmából. Dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga általános elnökhelyettese elmondta: “sajnos megelőzni nem lehet a rákbetegségeket, de úgy kell élni, hogy lehetőleg egészségesen, testmozgással és odafigyeléssel, időben vegyük észre, ha valamilyen probléma van”.
A Bartakovics Béla Közösségi Házban tartott tudományos ülésen dr. Héjja Nagy Katalin főiskolai docens az emlőrák pszichés vonatkozásairól tartott előadást. Mint elmondta: “mind a diagnózis megtudása, mind az orvosi kezelések során nagyon nagy szükség lenne a társas támaszra, arra, hogy hogyan fogjuk fel a betegséget, hogyan tudunk ezzel saját erőből megküzdeni.”
Az előadások után az idei mozgósító sétával is a rendszeres szűrővizsgálatokat népszerűsítették. Az Eszterházy Károly Főiskola hallgatói egy táncos bemutatóval csatlakoztak a rákellenes mozgalomhoz a Dobó téren. A séta végén a levegőbe engedték a rákellenes mozgalom jelképévé vált léggömböket.