Szabadságharcos hősökre emlékeztek

Hamarosan városi tulajdonba kerülhet Lenkey János szülőháza, így nem csak a tábornok hamvai, de katonaládája is méltó otthonra találhat Egerben – hangzott el ünnepi megemlékezésen a Kisasszony temetőben. Intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúztak a nemzeti gyásznapon.

Az 1848-49-es szabadságharc hőseire emlékeztek intézmények, civil szervezetek képviselői Lenkey János honvéd tábornok sírjánál az egri Kisasszony temetőben. A nemzeti gyásznapon az egri önkormányzat, a a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Lenkey János Általános Iskola és a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola szervezett ünnepi megemlékezést. Az aradi vértanúk 1949. október 6-i kivégzésének körülményeit Munkácsi Sándor tartalékos ezredes elevenítette fel.

Munkácsi Sándor az egri születésű Lenkey János utolsó napjairól és börtönben bekövetkezett haláláról is beszélt. Elhangzott, hogy a tábornok szülőházára vételi ajánlatot tesz az önkormányzat, a jelenleg elhanyagolt Széchenyi úti ingatlant a tervek szerint felújítják és múzeumot rendeznek be benne. A megemlékezés végén megkoszorúzták Lenkey János sírját, akinek hamvait 1936-ban helyezték el Egerben, testvére és édesanyja nyughelye mellé.