XVII. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál

Az elmúlt hétvégén megrendezték a XVII. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált. Főzőverseny, Aradszky László és Unique koncert várta az érdeklődőket az egész napos programon, ahol borlovaggá avatták többek között dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt is.

Egerszóláton már a 60-as években megkezdték az első olaszrizling szőlőültetvények telepítését. A falu azóta is nagy becsben tartja ezt a fajtát. Az elmúlt hétvégén már a XVII. Egerszóláti Olaszrizling Fesztivált szervezték meg a helyiek.
A fesztiválhoz, fesztiválbor is társult, amit idén egy egerszalóki borászat készített.
Színes programok és Aradszky László koncert is várta az érdeklődőket, majd felavatták az új borkirálynőt és a borlovagokat. Egy éven át a koronát Dobozi Katalin viselheti, a borlovagoknak pedig vizsgát kellett tenniük, hogy kiérdemeljék a lovagi címet. A sikeres olaszrizling kóstoló illetve hordó abroncs húzás után, felavatták dr. Ábrahám László cégvezetőt, dr. Varga Imre ügyvédet, és dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt.
A helyiek főzőversenyt is szerveztek, melyre 8 csapat jelentkezett, ezt az Egerszólátért Alapítvány csapata nyerte meg. Emellett kihirdették az Aranytőke Borszemle különdíjasait, amit április közepén tartottak. Erre a borversenyre összesen 270 bort neveztek, többek között Szlovákiából, Csehországból, Horvátországból és Magyarországról. A száz Olaszrizling fajtából, a legjobb Egerszóláti Fehérbor Verebélyi Jánosé lett, vörösbor kategóriában pedig Nagy Sándor bora bizonyult a legjobbnak.