Ingyenes a HPV elleni oltás

Ingyenesen oltják be a 7. osztályos lányokat méhnyakrák ellen. Az első oltást októberben, a másodikat tavasszal kapják. Az oltás nem kötelező, a szülőknek szeptember 15-éig kell nyilatkozatot tenniük.

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, Magyarországon évente közel 500-an. Ebben a tanévben 47 ezer, a megyében közel 1600 diáklány ingyen kaphatja meg a méhnyakrák elleni védőoltást. A vakcinát azoknak a lányoknak adják be, akik a 12. életévüket betöltötték, és a 7. osztályba járnak. Dr. Wernigg Róbert megyei tisztifőorvos kiemelte: a védőoltás bevezetése egy átfogó méhnyakrák-megelőzési program része, amelynek célja: a megbetegedések és a halálozások számának a csökkenése. Hozzátette: azért ez a korosztályt oltják be, mert fontos, hogy a védelem még az első szexuális együttlét előtt kialakuljon. A humán papillomavírusnak több mint száz típusa van, ezek közül kettő ellen véd az oltás.
A tisztifőorvos hozzátette: az oltóanyag biztonságos, a mellékhatások ugyanazok, mint bármely védőoltás esetén: enyhe duzzanat, bőrpír, esetleg múló fejfájás.
A védőoltással kapcsolatos tájékoztatás az iskolai védőnők és az iskolaorvosok feladata. A szülők egy tájékoztató csomagot kapnak, mely a szülői nyilatkozatot is tartalmazza. A nyilatkozatot szeptember 15-ig kell visszajuttatni az iskolákba.
Az első oltást októberben, a másodikat rá fél évre, tavasszal kapják meg a diáklányok.