Nyárzáró közgyűlés

Negyven napirendi pontot tárgyalt a nyár utolsó közgyűlésén Eger város képviselő-testülete. A Járási Hivatal működési beszámolója után döntés született a költségvetési rendelettel, az építmény és telekadóval kapcsolatban is. A képviselők elfogadták ezen túl a Bárány Uszoda rekonstrukciójára és a Lenkey-ház tulajdonjogának rendezésére vonatkozó előterjesztést.

Köszöntésekkel kezdődött a városi közgyűlés. A közelmúltban kapta meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Emlékérmét Tőzsérné Géczi Andrea, Dr. Honfi László pedig a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség életműdíjával lett gazdagabb, erre emlékeztetett Habis László polgármester. A közgyűlés megkezdése előtt Dr. Boncz László, az Egri Járási Hivatal vezetője értékelte a 2013-ban bevezetett járási rendszert. Elmondta, hogy kihívást jelentett a közigazgatás átrendeződése, de mostanra számos ügykörben eredményesen szolgálják ki a megye 87 ezer lakosát. Seres Tibor, megbízott tűzoltó parancsnok tájékoztatta a képviselőket a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működéséről. Kiemelte: jelentős informatikai fejlődésről számolhat be, e mellett örömteli, hogy több új őrs is minimalizálja a vonulási időt a megyében. A közgyűlésen esküt tettek a Helyi Választási Bizottság megválasztott tagjai, a nemzetiségi választással kapcsolatban pedig elhangzott, hogy a Pásztorvölgyiben, akadálymentesített körülmények között szavazhatnak az érintettek.
A költségvetési rendelettel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta: a tavalyi pénzmaradvány 326 millióval növelte a főösszeget. Habis László hozzátette, hogy fontos a kormányzati támogatás egy város fejlődéséhez, jó példa erre a vár rekonstrukciója is. Az építmény és telekadóról szóló rendelet-tervezet körül hosszasabb vita alakult ki. A polgármester elmondta: nem veszélyeztetve a költségvetés egyensúlyát több mint 240 adóalany esetében támogatják az Egerben vállalkozókat, a telekadó elengedésével. Tóth István jobbikos képviselő szerint ebből egyértelműen kiderül, hogy az egri városvezetés szociálisan érzéketlen, ugyanis nem a legrászorultabbaknak tesz kedvezményt, az idegenforgalmi adó ellenben aránytalanul magas – fogalmazott Tóth István. Rázsi Botond alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta: idén csak az első 5 hónapban több mint 40 ezerrel nőtt a vendégéjszakák száma Egerben, így nem érti a jobbikos képviselő aggályait. Az önkormányzat első féléves gazdálkodásáról tartott beszámoló szerint a helyi adóbevételek 116 millióval haladták meg az előző évit. Csákvári Antal szerint büszkék lehetnek az önkormányzat intézményei, jól gazdálkodtak ebben az időszakban.
Bárány Uszoda rekonstrukciójáról Habis László elmondta: cél megőrizni egy nem mindennapi természeti értéket! A tervek szerint 2-szer 25 méteres részre lesz osztható a medence, dupla felületen folyhat majd edzés. Ehhez 370 millió forintnyi tao-forrást ítélt meg a vízilabda szövetség.
A Lenkey-ház megvásárlásáról szóló előterjesztést egységesen elfogadta a képviselő-testület. E szerint 15 milliós ajánlatot tenne a műemléképületre a város, esetleg csereingatlant ajánlanának fel. A közgyűlésen szó volt még többek között a lőtér tulajdonjogáról és a sportcélú támogatásokról is.