Péntektől már a végvári harcok korát idézik

Pénteken kezdődik a 19. Végvári Vigasságok. A háromnapos fesztivál a 16. században élt várvédők és török ostromlók küzdelmeit, mindennapjait mutatja be, a programokat az 1552-es diadalra építették. Idén is lesz ostromjáték, két este pedig koncertek. Ezen a hétvégén a Költözz Egerbe! pályázat két nyertese, Reni és Bálint is védi a várat.

Amikor néhány éve újragondolták, hogy hogyan építsék a város imázsát, arra koncentráltak, mi a megismételhetetlen egri érték – emlékezett vissza Habis László polgármester. Ilyen értéknek tartották a vár történelmét, 1552 üzenetét. Egernek van saját évszáma és regénye – emelte ki a város vezetője. A Végvári Vigasságokat néhány szóval jellemezte: időutazás, török kor, hangulat, csúcspont.
A 19. Végvári Vigasságokat szervezik; ragaszkodnak a hagyományokhoz – nemcsak a történelmi hagyományokhoz, hanem a bevált programokhoz is, miközben a megújulás is jellemző – emelte ki Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója. Az új időpont tavaly debütált, a megnövekedett látogatószám azt mutatja, hogy jól döntöttek, mikor augusztus 20-a környékére tették a rendezvényt. Igény volt arra, hogy este tovább tartson a program, így két napra koncertet is terveztek. Lesznek családi és szakmai programok, a csúcspont idén is az ostrom lesz.
Kémeket fogtak – ezzel rontottak be a sajtótájékoztatóra a Vitézlő Oskola katonái. Aztán kiderült: a két fogoly várvédőnek jelentkezett. Renit a konyhára, Bálintot először ágyútölteléknek, majd kardforgatónak osztották be. A Költözz Egerbe! pályázat nyertesei szerepet kapnak a Végvári Vigasságokban is.
A Végvári Vigasságok legmeghatározóbb eleme az ostrom – mondta Csillag Tamás, az Egri Históriás Nonprofit Kft. ügyvezetője. 150 hagyományőrző eleveníti fel az 1552-es ostromot, török kori katonai hagyományok őrzői érkeznek az ország minden részéről. Átalakítják a lenti nézőteret, hogy minél többen férjenek el, új jelenetet kap az ostromban Vicuska. Nemcsak szórakoztat az ostrom, a nézők jobban megismerhetik a történelmet. Játszunk, de kellő komolysággal – fogalmazott Csillag Tamás. A déli kapu az ostrom idején le lesz zárva. Az egriek féláron juthatnak be a Végvári Vigasságokra. Az eseményt a Nemzeti Kulturális Alap és az egri önkormányzat támogatja.