Újra a téren

Visszakerült a Dobó térre a Dobó-szobor. A hivatalos átadás később lesz, egyelőre még védőlepel borítja a köztéri alkotást.

Fél év után ismét útra kelt a Dobó-szobor. Ezúttal viszont vissza, a helyére, a Dobó térre. A restaurálás már korábban befejeződött. A majdnem 3 tonnás szobrot előbb daruval le kellett fektetni, ehhez Mekcsey bárdja most útban lett volna, ezért ezt később helyezik vissza.
Még mielőtt ráemelték volna a szobrot a teherautóra, a két restaurátor belevéste a nevét és restaurálás időpontját az 1962-es hasonló szöveg alá.
A felhelyezés és rögzítés után irány Eger és a Dobó tér. Korábban 1962-ben szállították el hasonló restaurálásra, ez volt a 107 éves köztéri alkotás második nagyobb felújítása.
Bent, a téren már sokan várták. Ugyanúgy, mint az 1907-es elhelyezésnél és az 1962-es visszahelyezésnél, most is sokan megörökítették ezt az eseményt. Erre az időre még egy kicsit le is állt a Dobó téri munka, a kíváncsiskodókat is beengedték az egyébként lezárt területre.
Fél 12-re minden a helyén volt. Az új posztamens – és így a szobor is – közelebb került a patakhoz.
A téren folyó munkák miatt egyelőre még betakarják a szobrot. A posztamens körül a kőgömböket és a láncokat, illetve a feliratot és a koszorút később helyezik vissza. Ekkor egy külön kis ünnepség tartanak majd.