Műtárgylesen

A múzeumba bekerült tárgyakat akkor kell kiállítani, amikor aktuális – ezt mondta Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a Műtárgylesen című kiállítás megnyitóján. Most ez így is történt: a Dobó téri ásatáson feltárt cserzőműhely, a Zárkándy-bástya leletei, a néhány hete talált aranypénzek mind megtekinthetők a kiállításon. Emellett bemutatják azt is: mivel gyarapodott a néprajzi gyűjtemény, hogyan mentették meg a raktárban 2008-ban károsodott tárgyakat.

Napjainkig poros, ódon intézményekként gondolunk a múzeumokra – kezdte a megnyitót dr. Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója. Igyekeznek szakítani ezzel a szemlélettel és azzal a gyakorlattal is, hogy a bekerült tárgyakat hosszú időn keresztül a raktárakban tartják. Berecz Mátyás úgy fogalmazott: akkor kell kiállítani a tárgyakat, leleteket, amikor aktuális. A múzeumokat dinamikusan fejlődő intézményeknek tartja.
Az igazgató az egyik legintenzívebb területnek nevezte a régészetet. Arról is beszélt: ha nem lennének a nagyberuházások, a leletek a földben maradnának – esetleg illetéktelen kezekbe kerültek volna. Plusz munkát ad a várnak a sérült műtárgyak kezelése – emelte ki Berecz Mátyás. Programot dolgoztak ki az évekkel ezelőtt gáztól károsodott műtárgyak restaurálására. Van keret már műtárgyvásárlásra, arról számolt be az igazgató: az utóbbi 2-3 évben jelentős volt a műtárgygyarapodás. A legfrissebbekből be is mutatnak néhányat a kiállításon.
Amikor valami új létrejön, a múltunkat is megtaláljuk – ezt már Gál Judit, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke mondta. Nagyszerűnek látja, hogy ennyi érték van Egerben és a környéken, reméli, ezt hasznosítani is lehet.
Az elmúlt évben ez már a harmadik régészeti kiállítás, de a Műtárgylesen más, mint az eddigiek: kincseket, kuriózumokat állítottak ki – mondta Domboróczki László, a régészeti osztály vezetője. Egy éve még csak hárman dolgoztak a régészeti osztályon, ma tízen. A kiállításon bemutatták a Zárkándy-bástya leleteit, a Dobó téren talált cserzőműhelyt, a várban végzett feltárásokról előkerült tárgyakat, az aranypénzeket.
Látható a kiállításon egy 18. századi festmény, Azzam pasa patikája, 17 Gárdonyi-levél, 34 Gárdonyival kapcsolatos dokumentum is.