Szederinda Néptáncfesztivál

A nyolcadik Szederinda Néptáncfesztiválon tizenkilenc csoport mutatkozott be a különböző tájegységek táncaival. A háromnapos rendezvényre a határon túlról is érkeztek fellépők. A fesztiváldíjat a gyöngyösi Borostyán Néptáncegyüttes kapta.

A szlovákiai Boglárka Néptánccsoport is fellépett a Szederinda Nemzetközi Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztiválon. A háromnapos rendezvényen többek között szakmai bemutatón, a nemzetek táncházain és felvonuláson vettek részt a csoportok. A fesztivál helyi, megyei, majd régiós néptánctalálkozóként indult. Az idei, nyolcadik fesztiválra közel hatszáz táncos érkezett – az ország különböző tájain kívül Szlovákiából és Romániából is.
A résztvevőknek két feltételnek kellett megfelelniük. Egyrészt legalább három éve működő néptánccsoportok jelentkezését várták, illetve lehetőség szerint vinniük kellett magukkal egy tájegységi táncot.
Az idei, nyolcadik fesztiválra közel hatszáz fellépő érkezett, az ország különböző tájain kívül Szlovákiából és Romániából is. A fiatalok a különböző tájegységek táncai mellett a hagyományok tiszteletét, a népviseletet is szem előtt tartották.
A múzeumok éjszakáján minden együttes bemutatkozott a várban, majd a gálaműsoron a csoportok legjobb koreográfiáit mutatták be. A fesztivál névadója, a 27 éve működő egri Szederinda Néptáncegyüttes mezőségi táncokat adott elő.
A fesztiváldíjat a gyöngyösi Borostyán Néptáncegyüttes kapta. Ezen kívül nívódíjat vehetett át a Muharay Népi Együttes, a Cimbora Gyermek Néptáncegyüttes, illetve a Kenderkóc Néptáncegyüttes.

Legszebben táncoló fiú: Vince Pistuka Hunor – Suhanc Néptánccsoport (Románia, Bánffyhunyad)
Legszebben táncoló pár: Benes Brigitta és Szűcs Áron – Kacus Néptáncegyüttes (Ecséd)
Leghitelesebb viselet: Bokréta Néptáncegyüttes (Veresegyháza)