Kemencés Fesztivál

Rakott káposztával töltött krumpli, cigánylecsó, vendégváró falatok és töltött libanyak. Többek között ezeket az ételeket is megkóstolhatták a Szihalmi Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztiválra látogatók. A gyerekekre kézzel készített játékok, az idősebbekre pedig hagyományőrző lakodalom várt. A fesztiválra a környező településeken kívül a Felvidékről is érkeztek receptekkel.

A Kemencés Gasztronómiai és Kulturális Fesztivál eredetileg falunapnak indult, mára az ételek versenye mellett sokrétű kulturális programokkal bővült a kínálat, például lakodalommal. Itt a résztvevők a vőlegénybúcsún és leánykikérésen kívül végigjátszhatták a templomi esküvőt, a lakodalmi vacsorát és a menyecsketáncot. A kulturális műsorok közül pedig a Szihalmi Fúvósokat is meghallgathatta a közönség.
A zene mellett a kemencében sült ételekre is hagyományként tekintenek Szihalmon. Egy Rimaszombatról érkezett csapat hagyományos eljegyzési ételeket készített, de a kemencés finomságok mellet tiszai halászlevet is kóstolhattak a látogatók. A gasztronómiai verseny résztvevőit szakmai zsűri értékelte.
A legjobb ételek arany, ezüst vagy bronz fokozatot kaptak, illetve kiosztották a fődíjat, a Szihalmi Vándorkemence díjat is. A fesztiválon a gasztronóminai és hagyományőrző programokon kívül Véke és Szihalom községek vezetői megállapodást kötöttek a két település partneri együttműködéséről. Délután pedig különböző tánccsoportok szórakoztatták a közönséget.