Kártevők a szőlőben

Az enyhe tél kedvezett a veszélyes kártevőknek, igaz ez a szőlőben is. Most az amerikai kabóca fenyegeti a tőkéket. A szőlő sárgaságnak nevezett növénybetegségről egri szőlősgazdák tanácskoztak.

A termésre hatalmas csapást jelenthetnek a szőlőbetegségek, különösen egy hazánkban eddig szinte ismeretlen megbetegedés, az aranyszínű sárgaság – hangzott el az észak-magyarországi szőlősgazdák egri eszmecseréjén.Az amerikai kabóca nevű kártevő által okozott növénybetegség 2013-ban ütötte fel a fejét Magyarországon. Azt megelőzően Európa számos területén felfedezték már, az aranyszínű sárgaság betegség már 1924 óta ismert Franciaországban. A felkészülés, megelőzés rendkívül fontos a szakemberek szerint.
Mint elhangzott: a szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan nem a kórokozó ellen irányulnak, hanem a szőlőkabóca ellen. Ennek módszereit egy Siófokon megalakult országos szakmai bizottság igyekszik koordinálni, amely civil és hatósági szervezetek összefogásával előre megtervezett készenléti és cselekvési terv kialakításával jelent meg a termelők felé. Ma Magyarországon egyébként 64 ezer hektárnyi szőlőterületet kell megóvni a kártevőktől.