Próbafeltárás és leletmentés

Újabb munkafolyamatok kezdődnek a belváros-rehabilitációhoz kapcsolódóan. Próbafeltárás indul a Végvári vitézek terén. A Dobó téren a napokban elkezdődhet a leletbetakarási, leletmentési munka, amit a vízijáték építése követhet. A Dobó szobor után a talapzatot is fel kell újítani. A Dobó utcában a kőburkolat kialakításával az ütemterv szerint a jövő hét végére éri el a kivitelező a Fazola utcai csatlakozást.

A Végvári vitézek terén – a volt Szúnyog közben – az ásatási bizottság engedélyezte a terület próbafeltárását. Az engedélyek a napokban emelkednek jogerőre. A régészek és a munkások három nagyméretű, 3-4 méter mély gödröt ásnak és elkezdődnek a próbafeltárások. Erre – az előzetes becslések alapján – körülbelül másfél hónapjuk lesz a régészeknek. Ezen a területen más kivitelezési munka addig nem lesz.
Mint arról már beszámoltunk, a Dobó-szobor restaurálása lényegében készen van, viszont a visszahelyezés előtt a posztamens hibáit is javítani kell. Az idő, a 107 év nyomai az átadás óta ugyanott álló talapzaton is láthatók.
Az elmúlt időben a restaurátorok felülvizsgálták a posztamenst. Megállapították, hogy a burkoló köveket mindenképpen le kell venni, mert a mögötte levő mag megsérült, annak javítása feltétlenül szükséges. A posztamens kövének a leszedése jövő héten fog elkezdődni. Az egész posztamensnek a felújítása hozzávetőlegesen két hetet fog igénybe venni – nyilatkozta Tuza Róbert, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A Dobó téren már korábban zárult a régészeti feltárás. A visszatemetéshez szükséges örökségvédelmi engedély is megérkezett, jogerős. Itt a napokban kezdődhet a leletbetakarási, leletmentési munka, ami után a vízijáték építése újra elkezdődhet. A téren egyre nagyobb felületet borít már kőburkolat, folytatódik a betonozás. A felújított kandeláberek közül is visszahelyeztek már egyet. Ezen kívül még 22 ilyen kerül majd a térre.
A Dobó utcában folytatódik a végleges kőburkolat kialakítása. Ütemterv szerint a jövő hét végére éri el a kivitelező a Fazola utcai csatlakozást. Onnantól fogva még két és fél hét, mire az egész utca a Dózsa György térig, vagyis most már a Tinódi térig, elkészül.
Az Eszperantó sétányon is köveznek. Itt már jól elkülöníthető a kerékpáros és a gyalogos sáv. Ezen a szakaszon a Kossuth utcától haladnak a Dobó tér felé.