Jégkár elhárító rendszer

Korszerű jégeső elhárító rendszert építettek ki az Egri Borvidék területén. A Hegyközségi Tanács által finanszírozott, 19 talajgenerátorból álló hálózat a teljes borvidéki területet megvédi a jég okozta kártól, ami a termés 30%-ának elvesztését is jelenthette eddig. A rendszer előnyeit a szőlősgazdákon kívül más gyümölcstermelők is élvezhetik, de az épületeket, járműveket érintő jégkárok is megelőzhetők.

Hektáronként akár 600 ezer forintos szőlőtermés is megmenthető azzal a jégeső elhárító rendszerrel, amit az Egri Borvidéken alakítottak ki a Hegyközség kezdeményezésére. Összesen 19 helyszínre került ilyen speciális talajgenerátor, a rendszer hatóköre lefedi a Borvidék teljes területét. Az eljárás régóta ismert, több borvidéken sikerrel alkalmazzák. Legutóbb tavaly vitte el több gazda termésének javát a jég Eger környékén, akkor 4 generátort telepítettek, a teljes hálózat pedig mostanra épült ki. A készülékek -ha szükséges- egy speciális vegyi anyagot, ezüst-jodidot juttatnak a levegőbe, ami apró darabokká, vagy esővé változtatja a felhőben lévő jeget.

Egy talajgenerátor megközelítőleg 1 millió forintba kerül, működtetése pedig hektáronként 3-4 ezer forintba, viszont ugyanekkora területre számítva akár félmilliós kártól is megóvhatja a gazdákat.