Javítják a szobrokat

Jól halad a Dobó szobor és a Végvári vitézek szoborcsoport restaurálása. A legtöbb hibát már pótolták, illetve kijavították. Hamarosan újra patinázzák a szobrokat.

Kezdjük egy rejtvénnyel az anyagot. Mi hiányzik erről a képről? Közelebbről talán jobban látszik: a kard. Ráadásul nem csak a török lovas, hanem Dobó kezéből is. Ezekkel a kardokkal már többször meggyűlt a baja a turistáknak és a szuvenírgyűjtőknek. Időről időre pótolni kellett.
– Szerintem ez már a sokadik kardja lehetett ennek a vitéznek. Úgy próbálták megerősíteni a kardot, hogy ráhúztak egy hüvelyt, egy vashüvelyt, amit belecsavaroztak a bronzba, ami ott rozsdásodott és ki is állt a markolatból, formailag nem volt elfogadható. Mi ugyanezt a megoldást fogjuk csinálni, csak bronzból. Viszont az eredeti kard kézvédőjébe belesüllyesztjük ezt a bronzbetétet, megtartva az eredeti formarendet – nyilatkozta Böjte Horváth István okleveles szobrászművész.
Dobónál is hasonló a helyzet, de ezt már korábban is említettük. Itt is egy bronzperselyes megerősítést kap a kard.
Mekcsey csatabárdján is van mit javítani, bár erre inkább a szállítás miatt van szükség.
– Szállításnál ebbe az irányba tudjuk csak elfektetni a szobrot, állva nem lehet elszállítani, túl magas lenne. Eleve hidegen szerelt volt ez a bárd. Szállítás miatt ideiglenesen leszereltük, elkészítettük a rögzítő furatokat, abba menetet vágtunk. Réz menetes szárral lesz rögzítve az eredeti helyére – nyilatkozta kérdésünkre Schütz Zoltán okleveles restauráló-művész.
Időközben a kutatóablakot is visszahegesztették, de előtte a szobor belsejében egy acél zártszelvényt helyeztek el. Ennek és egy menetes szárú csapnak a segítségével lehet majd a szobrot a talapzathoz rögzíteni.
A Végvári vitézek szoborcsoport bontásnál el kellett vágni a betonba süllyesztett nagy csapokat. Utána ezeket kivették a talapzatból. Ahhoz, hogy a szobrok ismét biztosan álljanak majd új helyükön az acél csapokat vissza kell hegeszteni eredeti helyükre. Ezen kívül visszakerült az egyik lóra a hiányzó kantárszár is, amit vörösrézzel pótoltak. Lényegében az összes nagy javítás elkészült a kardokat kivéve. Cizellálás után már csak a patinázás és viaszolás van hátra.