Restaurálás

A Dobó téren talált zömében 17. századi régészeti leletek a Dobó István Vármúzeum restaurátoraihoz kerülnek. A Baktai úti raktárbázison külön szakműhelyekben végzik a fa, a fém, a textil és a kő maradványok állományvédelmét.

A régészeti leletek következő állomása – így a Dobó téren találtak is – a Dobó István Vármúzeum Baktai úti raktárbázisa. Itt a különböző szakműhelyekben dolgozó restaurátorok kezébe kerülnek. A leggyorsabb beavatkozást a szerves alapú, mint például a bőr, vagy a vászon leletek igénylik.
A fa leleteket például cukoroldattal kell konzerválni. Az oldatot folyamatosan töményítik, a cukor így beépül a fa szerkezetébe, ami lassú kiszárítás után kemény marad, vagyis kiállíthatóvá válik.
Nagyon gazdag a tér alatt talált fém és csont leletanyag. Itt vannak például a korábban említett kisollók, de az a fém pénz is, amit februárban mi is bemutattunk, amikor éppen megtalálták, de már a láncpáncél is kezd alakot ölteni. Lakattól kezdve, faragott csontberakásos késnyélig, növényi magvakig igen sokféle lelettel dolgoznak a restaurátorok. Ritkán fordulnak elő ilyen épségben, éppen ezért fontos a bőrlábbelik gyors konzerválása. Nem egy bőrtalp patkóval, vagy annak egy részével a sarkán került elő.
Tisztítás után így a készítés módja is láthatóvá válik, ezek alapján keleti stílusú lábbelikről beszélhetünk. Szintén az érdekességek közé tartozik egy zomác-festett karéjos üvegpalack maradványa, ami bár több részre tört, türelmes munkával ezek a részek összeállíthatók. A leletek állapotától és alapanyagától függően a restaurálás több héttől hónapokig is eltarthat, amíg kiállítható állapotba kerülnek.