Múzeum és pedagógia

Múzeumpedagógiai szakmai napot tartott pedagógusok részére a Dobó István Vármúzeum. A szakemberek a várban tervezett fejlesztésről, a gyerekeknek szánt foglalkozásokról adtak tájékoztatót. Újdonság lesz például a Zárt ajtók mögött címmel indított interaktív tárlatvezetés, mely a nyári szünetben hétfőnként várja majd a látogatókat.

A Dobó István Vármúzeum erre az évre tervezett múzeumpedagógiai foglalkozásait mutatták be óvónőknek, általános és középiskolai tanároknak a Zsinagóga Galériában. A szakmai napon Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója beszámolt a vár területén tervezett fejlesztésekről. Mint mondta: a fejlesztések nem érintik a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Szalainé Király Júlia muzeológus kiemelte: megújulnak a gyerekeknek szánt foglalkozások.
Egy évben általában kétszáz múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez a vár, a programokon öt-hatezer gyerek vesz részt. Nagy sikere van a Gárdonyiról, az ostromról szóló foglalkozásoknak, de sokan jelentkeznek a Kémkedőre is. Idén nyáron hétfőnként is kinyit majd a vár: Zárt ajtók mögött címmel júliusban és augusztusban interaktív tárlatvezetést tartanak 11 és 14 órától. Tovább folynak a Gárdonyi-kuckó foglalkozásai is, a vár munkatársai ezzel a programmal szeretnének eljutni az iskolákba. A tervek szerint év végéig a Múlt-Kirakó régészeti kiállítást is meghosszabbítják.