A huszita mozgalom rejtélyei

Kettős kiállítás nyílt a Zsinagóga Galériában. A Dobó István Vármúzeum egy lengyel vándortárlatot és a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítását látja vendégül Egerben, így adva képet a XV. század huszita mozgalmának magyarországi hatásairól.

Huszita harci szekeret és hadi sáncot is ki lehet próbálni a Zsinagóga Galériában, csütörtökön nyílt tárlaton. A XV. század huszita mozgalmának történelmi eseményeit bemutató kiállítás két vendégmúzeum anyagát ötvözi.
Az „Isten katonái – Husziták a keresztes lovagrenddel vívott harcban” című lengyel vándorkiállítás Közép-Kelet Európát körbejárva érkezett Egerbe, hozzá tematikusan kapcsolódik a miskolci Herman Ottó Múzeum anyaga, ami a „Rejtélyes várak nyomában – Újrahasznosított erősségek Északkelet-Magyarországon” címet viseli. A megnyitón elhangzott: a husziták gyakran újrahasznosították az Árpád-kori várak megmaradt vázait, így kapcsolódik a két kiállítás.

A Zsinagóga Galériában korabeli várak makettjeit, fegyverek másolatait és a mindennapi élet eszközeit láthatják az érdeklődők. A kiállítás március 31-ig látogatható.