Huszonöt borász hetvenöt bora

A legjobb bor Tóth Ferenc 2007-es Legendája, a legjobb pincészet a Szent Andrea lett a Debreceni Borozó magazin szerint. Évek óta a Borszalonban adják át ezeket az elismeréseket. A megnyitón dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet: jó lenne, ha márciusig, a lengyel köztársasági elnök egri látogatásáig elkészülne egy nívós kiadvány, amely az egri borvidéket mutatja be.

Török és magyar vitézek, háremhölgyek – az idei borszalon az 1552-es évet idézte. Csak kicsit békésebb képet mutattak. A borszalonba huszonöt borász hozta el három-három borát. Többnyire a legjobb fehéret és vöröset, egyet a pince kincsei közül.
2001-ben egy fontos és hiánypótló kezdeményezés született, olyan rendezvényt teremtettek, ahol az egri borászok egymással és az ország borszerető közönségével is találkozni tudnak – ezt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő mondta a 13. borszalon megnyitóján. A 2013-as évet értékelve azt emelte ki: Bordeaux-ban sikerült Egernek egyedül csaknem annyi érmet szereznie, mint a többi magyar borvidéknek együtt. Itt tartották a diplomataszüretet is. Borászatból több mint ötezer ember él a borvidéken. Nyitrai Zsolt közzétett egy felhívást is. Márciusban Egerbe látogat a lengyel köztársasági elnök, azt szeretné elérni, ha addigra az egri borászok elkészítenének egy – az egri borvidéket bemutató – többnyelvű, nívós kiadványt.
A legjobb bor Tóth Ferenc 2007-es Legendája, a legjobb pincészet a Szent Andrea lett a Debreceni Borozó magazin szerint. Évek óta a Borszalonban adják át ezeket az elismeréseket.
Idén a borszalon felvette az Egri Csillagok nevet. Ez utal az új fehér cuvée-re, 1552-re és a most lezárult Gárdonyi-emlékévre.