Dobó kardja – Keller Péter és Várkonyi György az idei díjazott

Kardot kapott Gárdonyi Géza dédunokája, Keller Péter és Várkonyi György, az EVAT vezérigazgatója, a fertálymesterek főkapitánya. A Dobó Kardja díjat alapítók ezzel az elismeréssel a hagyományt, a példaértékű tetteket hangsúlyozzák. Az egykori egri várkapitány kardja szimbólum, a jóért való küzdelmet, a diadalt, a hősi erényt jelképezi – hangzott el az ünnepségen. 2008 óta ismerik el ezzel a díjjal azokat, akik sokat dolgoznak Egerért, jó hírét keltik a városnak.

A Dobó Kardja Rend 2008-ban alakult. Azóta minden évben odaítéli a Dobó kardja díjat. Homa János alapító azt mondta: Dobó István 2008-as újratemetésekor döbbent rá arra, hogy ma már keveset tudnak Dobó sorsáról, adósai vagyunk a várkapitánynak. A Dobó Kardja Rend azzal a céllal született, hogy ápolja és életben tartsa Dobó István kultuszát, hangsúlyozzák a példaértékű tetteket. A díjat azoknak ítélik oda, akik a város jó hírét keltik, sokat dolgoznak Egerért. A kard maga is szimbólum, a diadal, a hősi erény, a győzelem jelképe. A rend alapítója szerint, ha felnézünk a Dobó téren a kapitány szobrára, azt látjuk: a kivont kard védelmezi Egert. Dobó sokak példaképe lehet, mint ahogy példaképek azok is, akik megkapják az elismerést.
Egert különleges településnek nevezte Habis László polgármester, olyannak, amelynek saját évszáma van, ez 1552, Gárdonyi személyében pedig saját írója.A polgármester jelentette be, hogy idén Várkonyi György Olivér, az Evat Zrt. vezérigazgatója, a fertálymesterek főkapitánya és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája kapja a Dobó kardja díjat.
Várkonyi György szerint más érzés olyan közösségtől elismerést átvenni, akikkel együtt nőtt fel. Azt mondja: szüleinek, a Heves Megyei Tanácsi Építőipari Vállalatának, az Egri Lokálpatrióta Egyletnek és az Egri Fertálymesteri Testületnek tartozik köszönettel.
Keller Péter úgy fogalmazott: talán nem is neki, hanem dédapjának, nagyapjának és azoknak az egrieknek szól a díj, akiknek fontos, hogy Gárdonyi Géza Eger csillaga maradjon. A hagyományoknak megfelelően Tarsoly József hegybíró egy-egy palack bort adott át a díjazottaknak.