Művészeti nevelés másként

Vizuális nevelés a múzeumpedagógiában címmel szervezett konferenciát a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a Dobó István Vármúzeumban. A szakemberek azt a kérdést vitatták meg, hogyan hasznosíthatóak a képzőművészeti kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások az oktatásban, hogyan válhat a múzeum az élmény teli tudásszerzés helyszínévé.

A Miskolci Galéria és a Műcsarnok 2009-ben kezdte el múzeumpedagógiai módszertani képzések szervezését, Utazó konferencia néven. Ez lehetőséget biztosít a kisebb városokban, falvakban működő képzőművészeti múzeumpedagógiai programok megismerésére, az ezzel foglalkozó szakemberek bemutatkozására, tapasztalataik átadására.
A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ rendezésében megtartott tanácskozáson elhangzott: a művészeti-vizuális nevelés hatással van a fiatalok személyiségére, fejleszti a gyerekek esztétikai érzékét, fantáziáját, kreativitását. A konferencia segítséget nyújtott ahhoz is, hogyan lehet a múzeumpedagógiában használt vizuális eszközöket, technikákat újszerűen vagy másképp alkalmazni.
A rendezvényen H. Szilasi Ágota művészettörténész az Egri Képtár történetét, kincseit, valamint a vár múzeumpedagógiai foglalkozásait mutatta be.