Hetedik utazás

Hetedik utazás címmel megjelent B. Szabó Pál verseskötete. Halála után, a hagyatékban így, kötetbe rendezve találták meg a verseit. Most a Hun Fokos Szövetség néhány példányban megjelentette a kötetet. Pócs Alfréd azt mondta: a Szabó Pálról kialakult képet szeretnék megváltoztatni.

2008-ban, Szilvásváradon, a Kárpátok őrénél mondta ezt a beszédet Szabó Pál. A legtöbb ember így emlékszik rá, kórházvédőként, közéleti emberként. Azzal, hogy a Hun Fokos Szövetség kiadatta verseskötetét, a róla kialakult képet szeretnék árnyalni. Pócs Alfréd, aki társa volt a kórházvédelemben is, felidézte: Szabó Pál rendszerváltó politikus volt, az MDF egyik egri alapítója, képviselő az első közgyűlésben. Pócs Alfréd azt mondta: halála óta eltelt annyi idő, hogy reálisan lehet értékelni a volt kórházvédőt, politikust. Soha nem saját gyarapodását nézte, hanem a köz javát – fogalmazott Pócs Alfréd -, és a városért dolgozott. A kórházvédelemért sem kapott semmit, még állást sem., pedig Pócs szerint a magyar egészségügyet mentették akkor meg.
Szabó Pál versei kötetbe rendezve bukkantak fel a hagyatékban – olvasható a Hetedik utazás című kötet utószavában. Ő adta a kötet címét, ő rendezte saját verseit ciklusokba, sőt, az illusztrációkat is maga készítette. Lisztóczky László irodalomtörténész a versekről azt írja: hitelesek és érvényesek nemcsak gondolati, hanem poétikai szempontból is. Megteremtette saját szimbólumrendszerét, tudott képekben, epigrammatikus tömörséggel fogalmazni. Tudott kevés szóval sokat mondani. A kötet egy-egy példányát az összes magyar könyvtárnak elküldte a Hun Fokos Szövetség.