Szarvaskő Eger nélkül folytatja?

Eger önkormányzata nem kívánja tovább fenntartani a közös polgármesteri hivatalt Szarvaskő községgel-határozott legutóbbi ülésén a testület. A polgármesteri hivatal közleményében az olvasható: a kormányzat célja a január 1-jével életbe lépett változtatásokkal nem az, hogy egy-egy nagyváros szolgálja ki a szomszédos kistelepüléseket, hanem éppen az, hogy a falvak egymás között, együttműködésekkel lássák el a hivatali szolgáltatási feladatokat. A döntést Szarvaskő polgármestere csalódottan vette tudomásul, hiszen ezer szállal kötődnek a megyeszékhelyhez.

Szarvaskő korábban, közigazgatási szempontból Egerhez tartozott, majd a helyiek döntése alapján önálló önkormányzattá vált, ám a hivatali feladatokat változatlanul Eger látta el. A kistelepülések önkormányzataira 2013. január 1-jétől új szabályok vonatkoznak, Szarvaskő ezért kezdeményezte a közös önkormányzati hivatal további fenntartását Egerrel. Az egri közgyűlés azonban legutóbbi ülésén úgy döntött, nem folytatja tovább az együttműködést, mert Eger számára ennek több, igen kedvezőtlen hozadéka lenne. Így megváltozna a Polgármesteri Hivatal neve, szerződéseket kellene átdolgozni, tovább növelve ezzel a város pénzügyi és adminisztrációs terheit.
Szarvaskő polgármestere csalódottan vette tudomásul a döntést, szerinte a hivatali terhek átadása legalább akkora terhet ró majd a város apparátusára, mintha közös önkormányzati hivatalt működtettek volna. Azt mondja 2002 óta alakítottak körjegyzőséget Egerrel, mindig példásan együtt tudtak működni. Egerhez ezer szállal kötődnek, a munkahelyek, iskolák révén.
Eger elutasító döntését a kormánymegbízotti hivatalnak kell jóváhagynia. Amennyiben így lesz, Szarvaskő Felsőtárkány-Noszvaj közös hivatalához csatlakozna. Az együttműködésre azonban ők sem kötelezhetők, így a végső döntést március 1-ig a kormánymegbízott hozza meg.