A borok és a klímaváltozás

Közel kétszázötven szakember vett részt Egerben azon a négynapos konferencián, amelyet az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet szervezett az egri és a gyöngyösi főiskolával, az Észak-magyarországi borvidékek hegyközségi tanácsaival valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen. A tanácskozáson a résztvevők megvitatták a bormarketinggel, támogatási lehetőségekkel, jogszabályi változásokkal kapcsolatos aktuális kérdéseket. Vizsgálták azt is, milyen hatással van a szőlő- és bortermelésre a klímaváltozás.

A világ szőlő- és bortermelése számára, napjaink egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás. Az átlaghőmérséklet emelkedése, a csökkenő csapadékhozamok, illetve az egyre rapszodikusabb csapadékeloszlás mind jobban kiszolgáltatja a környezeti folyamatoknak az ágazatban dolgozókat. A változások következtében a szőlészeteknek magasabb minimum hőmérséklettel és száraz időszakokban gazdag nyarakkal kell majd számolniuk. Ezek hatására hamarabb érik majd be a szőlő, nagyobb valószínűséggel vízhiánytól szenved majd a bogyónövekedés az érés legkritikusabb időszakaiban, ami negatívan is befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét.
Az extrém időjárási viszonyok kivédésére különféle kísérleteket végeznek a szakemberek az Egri borvidéken is. Ennek keretében a vízmegőrző és vízpótló technológiák alkalmazási lehetőségeit kutatják, vizsgálják a terméskorlátozás és a termőhely borminőségre gyakorolt hatásait is.
A konferencia szervezői a rendezvénnyel a tudományos kutatás, az oktatás és a termelés kapcsolatának erősítését kívánták elősegíteni.