Magaslataink

Tavaly ünnepelte a Bükki Nemzeti Park fennállásának 35. évfordulóját. Ebből az alkalomból – és a Bükki Nemzeti Park népszerűsítéséért – védnöknek felkérték Szabó Attilát, a Csík Zenekar zenészét. 2013-ban új védnöke van a nemzeti parknak, a hegymászó Erőss Zsolt személyében, aki bemutatkozásként előadást tartott eddigi útjairól, illetve fényképeiből Magaslataink címmel fotókiállítás nyílt a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban. Legközelebb február 16-án, szombaton a Transzbükki átkelésen találkozhatnak az érdeklődők Erőss Zsolttal, aki ezután ismét a Himalájára indul.

A tavalyi védnök, a Csík zenekar hegedűse, Szabó Attila ezzel hivatalosan is átadta a stafétát 2013-ra Erőss Zsolt hegymászónak, aki első magyarként mászta meg a Föld legmagasabb hegyét, a Csomolungmát. A Csík Zenekar zenésze hatvani születésűként itt végzett Egerben a főiskolán, nem volt idegen számára a Bükk.
Erőss Zsolt fotóiból Magaslataink címmel kiállítás is nyílt Felsőtárkányban, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban, majd az érdeklődők további képekkel kísért előadáson tekinthettek be a magashegyi expedíciók mindennapjaiba.
Az új védnökre sűrű program vár. Az újabb, márciusi Himalája expedíció előtt – amit a 8586 méteres Kancsendzöngára vezet – Afrika, a Kilimandzsáró következik. Ezt követően viszont részt vesz a február 16-i Transzbükki átkelésen. Erre bárki jelentkezhet a Bükki Nemzeti Park honlapján, amíg még van hely.