Influenza szezon

Magas lázzal, felső légúti panaszokkal és levertséggel járhat idén is az influenza. A Figyelőszolgálat már szűri a megbetegedéseket, egyelőre nincsen járvány. A szakemberek a védőoltás mellett a rendszeres mozgást és sok gyümölcs fogyasztását javasolják.

Ősszel kezdődik az influenza szezon, ilyenkor a szokásosnál is fontosabb az immunrendszer erősítése. Idén az influenza vírusszerkezetének változása miatt új oltóanyagot készítettek a szakemberek, a tünetek azonban a régiek.
A leghatékonyabb megelőzési forma idén is a védőoltás a megyei tisztifőorvos szerint. Ezeket főként kisgyermekeknek, várandós nőknek, időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott beadni. E mellett azonban az egészséges ételek, például sok gyümölcs fogyasztása és a rendszeres mozgás is fontosak lehetnek.
Tavaly Heves megyében több mint 5700-an lettek influenzások, idén 42 ezer oltóanyag áll majd rendelkezésre szűkebb hazánkban. Az oltást egyébként érdemes minél korábban beadatni, a védettség kialakulásához ugyanis tíz-tizennégy nap is szükséges.