Összefogás a kulturális örökség megőrzéséért

Öt ország és Eger szakemberei dolgoznak együtt harminc hónapon át. Az együttműködés célja, hogy közösen feltérképezzék, lajstromba vegyék műemlékeiket és javaslatokat, megoldásokat fogalmazzanak meg állagmegóvásukra, hasznosításukra. A program megvalósítását az Európai Unió összesen két millió euróval támogatná, a projekt részleteiről Egerben egyeztettek a résztvevők.

Eger vezetésével uniós program indul a kulturális örökség megőrzésére, fenntartására. A munkában öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Olaszország vesz részt. Városunknak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jogutódja, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ nyújt szakmai segítséget. A Central Europe (Közép-Európa) elnevezésű európai uniós program abban nyújt segítséget, hogyan sáfárkodjanak jól megőrzött kulturális örökségükkel a résztvevők.
A javaslatokat minden ország külön dolgozná ki, amelyet később közösen vitatnának meg munkacsoportok bevonásával. A tapasztalatokat, bevált jó gyakorlatokat egy kézikönyvben összegeznék. A részletekről Egerben egyeztettek a partnerek.
A program megvalósítását az Európai Unió összesen két millió euróval támogatná, melynek elosztásáról Eger, mint vezető partner dönt majd.