Leader-ügy – a héten nyújtja be az ügyészség a vádiratot

Tizenegy vádlottja van az észak-hevesi Leader-ügynek. Összesen közel 58 millió forint uniós támogatást tettek zsebre, 26 millió megszerzésére pedig kísérletet tettek. Az ügyészség a héten nyújtja be a vádiratot.

A vádirat szerint 2008 novemberétől egy éven keresztül többféle módszerrel, csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel közel 60 millió forint kárt okozott az Észak-hevesi Vidék Fejlődésért Egyesület vezetése. A közhasznú szervezetet 33 település alkotta, a központja Istenmezején volt. Legtöbbször szolgáltatásokról állítottak ki fiktív számlát, takarításról, oktatásról, tanulmánykészítésről. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2009 októberében felfüggesztette a kifizetéseket, az ez után benyújtott, 25 millió forint értékű számlák ellenértékét már nem utalták.
– Az ügyben összesen 11 vádlott van, közülük az első két vádlott, az első és a másodrendű vádlott az, aki ennek a bizonyos egyesületnek a vezetője volt, és akik tulajdonképpen a legsúlyosabb bűncselekményeket követték el azzal, hogy európai uniós pénzeket szereztek meg jogellenes módon különböző technikákkal – mondja a Heves Megyei Főügyészség szóvivője, dr. Konkoly-Thege László.
A szervezet vezetője fiktív tagi kölcsönöket is vett föl – összesen 34 millió forintot. A befizetés nem volt valós, a pénzt viszont kivették. A vádirat több bűncselekményt sorol fel: csalást, sikkasztást, hűtlen kezelést, okirat-hamisítást, számviteli fegyelem és az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértését. A Leader-szervezettel együtt a Terra Mater Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület is részt vett az uniós pénzek eltüntetésében – csak sokkal kisebb mértékben. Ennek vezetője az elsőrendű vádlott lánya volt. A két egyesület jogtalanul jutott 58 millió forinthoz, és 26 millió megszerzésére tettek kísérletet.
Az egyesület ellen Csőgér Bálint, Nagyvisnyó település polgármestere tett feljelentést. Elnökségi tagként számviteli beszámolót kért – így derült ki minden.
– Én azt láttam – mondja Csőgér Bálint – , hogy közel 90 millió forintot költött el az egyesület egy év alatt működésre. Ez azért borzasztó, mert ez tisztán a működési költségeit takarta. Ebben egyetlen egy forint pályázati pénz kifizetése nem szerepelt.
Az ügyészség a héten nyújtja be a vádiratot.