Megvédték a várat

Felelevenítették a 460 évvel ezelőtti sikeres várvédelmet. Csaknem másfél száz katonai hagyományőrző védte az egri várat a török ellen. Mindez a négynapos Végvári Vigasságok történelmi fesztivál része volt.

Az egri várjáték első napján délelőtt a kicsiket, a családokat várták Felléptek gólyalábasok, volt bábszínház, vitézi próba. Egyik este fáklyával vonultak fel a vártáborosok, és őrtüzeket gyújtottak több helyen is.
Mivel a fesztiválon elsősorban a XVI, századi végvári életet mutatták be, nem maradhatott el a hastánc sem.
A dicsőséges várvédelmet nem színjátékkal, hanem valós küzdelemmel elevenítették fel.Mind a török, mind a magyar vitézeket katonai hagyományőrzők alakították. Nyolc haditorna csapat érkezett, 140 hagyományőrző. Bemutatták a végvári élet mindennapjait, a fegyvereket, a harcmodort, a hadi fortélyokat.
A török sereg felvonulása és imája után a várvédők tettek esküt Dobóval. Az interaktív történelmi játékba a közönséget is bevonták.
Egerben 17 éve idézik fel a vár dicsőséges korszakát. Az idei Végvári Vigasságokkal az Egri Vitézlő Oskola egyik alapítója, a nemrég elhunyt dr. Kovács Gergely András emléke előtt is tisztelegtek.