Mire figyel a hatóság?

A Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség tevékenységéről, az aktuális jogszabályi változásokról, a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól tartottak tájékoztató fórumot az érdeklődőknek a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A rendezvény célja, hogy a munkaerő-piac szereplői széleskörű és megbízható információkhoz jussanak, egyúttal partneri kapcsolat alakuljon ki a szakigazgatási szervek és a vállalkozások között.

Nagyfokú bizalmatlanság és félelem övezte eddig a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőség munkáját, az utóbbi időben azonban szemléletváltás történt a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzések területén. Enyhült a hatósági szigor, a felügyelőség munkatársai inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.
Boncz László igazgató hozzátette: a munkaügyi felügyelők idén a munkaszerződések mellett elsősorban a munkabér mértékére, védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezések pontos betartását fogják ellenőrizni, emellett a bejelentés nélküli munka visszaszorítása szerepel a kiemelt célok között.
Veres Pál igazgatóhelyettes a hatósági ellenőrzések tapasztalatairól számolt be. Elmondta: 2011-ben 900 munkavédelmi ellenőrzést végeztek, örömteli, hogy az országos átlaghoz hasonlóan csökkent a munkabalesetek száma Heves megyében is. A legtöbb baleset a gépiparban, illetve a feldolgozóiparban történik.
Idén vizsgálataikat a zajjal, rezgéssel járó, veszélyes anyagokkal folyó tevékenységek ellenőrzésére összpontosítják, de kiemelten ellenőrzik a vagyonvédelmi társaságokat és a feldolgozóipari cégeket is- fűzte hozzá az igazgatóhelyettes.