Madárvédelmi vezetékcsere

Újabb jelentős állomásához érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madárvédelmi programja. A szakemberek a védett és fokozottan védett madarak megóvása érdekében 18,8 kilométernyi légvezetéket cserélnek földkábelre a Hevesi Füves Puszták és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területén. Itt található ugyanis a legtöbb madárpusztulást okozó légvezeték, ezért fontos az érintett vezetékszakaszok felszámolása.

Többek között túzoknak, parlagi sasnak, kerecsensólyomnak, kékvércsének, fehér és fekete gólyának, szalakótának nyújt élőhelyet a Hevesi Füves Puszták és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet. Minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a szigeteletlen szabadvezetékek miatt, ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága úgy döntött, biztonságossá teszik az elektromos vezetékeket a két érintett tájvédelmi körzetben. Ezt a 20 kilovoltos elektromos légvezetékek földkábelre cserélésével oldják meg.
A madarakat veszélyeztető légvezetékek kiváltására sikerrel pályáztak a szakemberek.
A hatástanulmányok elkészültek, a kivitelező kiválasztása és a munkaterület átadása megtörtént-tette hozzá Grédics Szilárd. A beruházástól azt várják, hogy kevesebb madár esik majd áldozatul az áramütésnek, nagyobb biztonságban vonulhatnak, költhetnek a szárnyasok. Emellett a fejlesztés haszna az is, hogy eltűnnek a térségből a tájsebnek minősülő vezetékszakaszok is.