Gálaműsor a Pásztorvölgyiben

Nyolc éve működik együtt a néptáncoktatás területén az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium és a tiszaújvárosi Világ Virága Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A közös munka eredményeinek bemutatására és megünnepelésére a két iskola gálaműsort rendezett, melyen 101 diák-köztük a szalaparti iskola tanulói- adtak számot tánctudásukról.

Nemzeti értékeink egyik legnagyobb kincse, megmaradásunk egyik záloga a magyar néptánc. Szerencsére a mai szülők fontosnak tartják, hogy gyermekeik megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal a néptánc segítségével, illetve azon keresztül. A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban; népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A magyar néptánc gyakorlása, vagy csupán annak szeretete, mindenképpen egy speciális közösség tagjává emeli az embert. A fegyelem, a zene és a tánc iránti elkötelezettség, a közösség és a társaság szeretete szinte kivétel nélkül jellemző minden táncosra – mondta köszöntő beszédében Kántor Zsolt, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. Az egri intézményben nyolc éve tanítanak néptáncot, a gála egyben a növendékek vizsgája is.
A gálaműsorban dél-dunántúli ugróst, sárközi, gyimesi táncot láthatott a közönség, valamint a dédapáink, a frontra induló katonák emlékére is készült egy koreográfia.