Madárbarát fejlesztések

Védett és fokozottan védett madarak védelme érdekében teszik biztonságossá az elektromos vezetékeket a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó tájvédelmi körzetben minden évben jelentős számú védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a szigeteletlen szabadvezetékek miatt. A madarakat veszélyeztető légvezetékek kiváltására sikerrel pályáztak a szakemberek, a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében közel 800 millió forintot nyertek el.

Becslések szerint az ország területén évente mintegy 170 ezer, többnyire védett madár esik áldozatául a légvezetékeknek, ezért döntött úgy a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, hogy a Dél-Hevesi tájegység területén biztonságossá teszik az elektromos vezetékeket. Több mint 400 kilométernyi légvezetéket alakítanak madárbaráttá, oly módon, hogy a vezetéket tartó mintegy ötezer, jelen állapotában a madarakra veszélyes oszlopot, illetve ezek szerkezeti elemeit leszigetelik.
A madarakat veszélyeztető légvezetékek kiváltására sikerrel pályáztak a szakemberek, a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében 800 millió forintot nyertek el. A beruházás két lépcsőben valósul meg.
A projekt a hazai gyakorlatban egyedülálló, hiszen először készül olyan komplex megoldásokból álló terv, amely egy teljes tájvédelmi körzet területén alakítja át a szabadvezeték hálózatot madárvédelmi szempontból biztonságossá. A beruházástól azt várják a szakemberek, hogy jelentősen csökken a területen költő és vonuló madarak áramütés, illetve a vezetékeknek ütközés következtében fellépő pusztulása.