Katolikus iskolák fizika versenye

A katolikus iskolák országos fizika versenyének idén Eger, a Sancta Maria Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. Tizenhat iskolából 80 diák vett részt az eseményen.

Ez a verseny, vagyis a Károly Ireneusz katolikus iskolák országos fizika versenye lassan 100 éves múltra tekint vissza. A névadó Károly Ireneusz József nagyváradi premontrei szerzetes, fizikatanár, Eötvös Loránd közvetlen munkatársa volt. 1916-ban 2000 koronás alapítványt tett középiskolások számára rendezendő fizikai tanulóverseny céljaira. Az alapítvány kamataiból évente megrendezett versenyt az alapító iránti tiszteletből hosszú évtizedekig Károly Ireneusz Versenynek nevezték. A második világháború után átnevezték Eötvös Loránd -fizikaversenynek. A rendszerváltás után viszont a katolikus iskolák 20 éve ismét az eredeti alapító elgondolása szerint versenyeznek. Idén az egri Sancta Maria Általános Iskola és Gimnázium adott otthont az eseménynek.
A diákok három korcsoportban – kisgimnazisták, alsósok és felsősök – versenyeznek. Az iskolák korcsoportonként 2-2 diákot nevezhettek. A verseny három fordulóból áll: otthoni kísérleti munkából, Egyéni, írásbeli feladatmegoldásból és szóbeli fordulóból. Itt a két alsó korosztály diákjai a versenykiírásnak megfelelően szabadon választott, magukkal hozott kísérleteket állítottak össze, mutattak be és értelmeztek. Ez a verseny leglátványosabb feladata.