Megszavazta az országgyűlés A kulturális örökség védelméről szóló törvényjavaslatot

Az 56-os lyukas zászlóhoz hasonlította Habis László országgyűlési képviselő azt az eddigi helyzetet, hogy a város egy részén a városi építésügyi hatóság, más területen viszont az örökségvédelem látta el az építéshatósági feladatokat. Az országgyűlés a napokban tárgyalta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását, ehhez nyújtott be három képviselő módosító javaslatot. A képviselők egyike az egri polgármester. A törvényjavaslatot megszavazták.

Az örökségvédelemről szóló törvény módosításához adtak be hárman indítványt, mindhárman polgármesterek. Azt szeretnék, ha egységes építéshatóságok járnának el egy-egy településen. Habis László azt mondja: felelősséget éreznek a műemlékekért, az önkormányzatok tulajdonában lévő épületvagyon megóvásáért, a városkép egészéért, a műemlékek hasznosításáért.
– Azt szeretnénk, hogyha egységes építéshatóságok járnának el ezekben az ügyekben egy-egy településen. Ne úgy nézzenek ki ez, mint egy 56-os zászló, hogy a város egy részében a városi építéshatóság illetékes, másik részében pedig egy olyan szervezet, amely igazából szakmai – szakhatósági feladatokat kellene, hogy ellásson. A módosításunk erre irányult – mondta Habis László.
Az örökségvédelmi hivatal szakhatósági kompetenciája megmarad. Azt remélik, gördülékenyebb lesz az engedélyezés, pl. egy-egy uniós projekt esetében nem futnak ki az időből. Szemléletváltást is szeretnének elérni: azt, hogy minden épületnek legyen funkciója, valós tulajdonosa, olyan, amelyik megoldja az épület hasznosítását, állagmegóvását. A törvény módosítását elfogadták, július 1-jén lép hatályba.