Egri Csillag Borfesztivál

Eger is egy jó házasítás, egy jó cuvée – így nyitotta meg az első Egri Csillag Borfesztivált Habis László polgármester. Eger új fehér borát tavaly készítették először, idén már az egri borászok egyszerre dobták piacra az Egri Csillagot. A várban megrendezett fesztiválon 23 borászat 46 borát kóstolhatták.

A kultúra, a történelem, a gyógyvizek, a borok házasítása, vagyis Eger is egy jó cuvée – mondta megnyitójában Habis László polgármester. Az Egri Csillag is egy házasítás – kitűnő borokból született meg ez az új márka. A polgármester szerint a bikavér után most egy új legenda születik, az Egri Csillag legendája.
Lendületes savak, gyümölcsös zamat – ezt mondják a borértők az új egri házasított fehérborról. A borászok a bikavér párjául szánták.
-Igazi egri fehérbor, olyan, mint egy tavaszi virágos rét, illatában minden virág, minden gyümölcs felfedezhető, ízében pedig – mint az összes egri bor tüzes, harmonikus, jó ivású,  könnyed, gyümölcsös – mondja Gál Tibor, szervező.
A Csillag Kárpát-medencei szőlőkre épül, ezek teszik ki a bor legalább 50 százalékát, az illatos fajták aránya nem érheti el a 30 százalékot. Az Egri Csillag a napokban kapta meg az első nemzetközi elismerést. Demeter Csaba bora a bordeaux-i borverseny bronzérmese lett.
A fesztiválon 23 borászat 46 borát lehetett kóstolni. Egész nap koncertek is várták a borkedvelőket. A színpadon a Csík zenekar prímása, Szabó Attila barátai léptek fel.