Szociális kártyával az uzsora ellen

A Jobbik országos alelnöke, Sneider Tamás szerint a pártja által javasolt szociális kártya gátat tudna vetni az uzsorázásnak. A szegénység és a nincstelenek kifosztása ellen is van programjuk: szegények bankját és szociális szövetkezeteket kellene létrehozni – mondja a politikus.

Az uzsorázás, és annak új változatai, a „boltocskázás” és a valódi uzsorabolt Észak-Magyarországot jobban érinti, mint az ország más területeit – mondta Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke. Sneider szerint az, hogy már nem csak klasszikus uzsoráztatás van, a kormány másfél éves semmittevésének köszönhető. A Jobbik azt javasolja: vezessék be a szociális kártyát, ezt alkalmasnak tartják arra, hogy visszaszorítsa a jelenséget.
Az elképzelés szerint a boltokkal az önkormányzat kötne szerződést, ellenőrizni is könnyű; leolvasható: mit mennyiért vásároltak. Tegnap előtt újra benyújtották a parlamentben a szociális kártya bevezetéséről szóló javaslatukat. Senider azt mondja: Amerikában 70 éve működik ilyen. A szegények megsegítésére is vannak javaslatai a Jobbiknak: létre kell hozni a szegények bankját, és állami vállalatok részvételével meg kell szervezni a településeken a szociális szövetkezeteket. Sneider úgy látja: csak akkor lenne hatékony a szociális munkáltatás, ha azt az állam ellenőrizné.