Fellélegezhet a múzeum és a levéltár

A törvényi akadály elhárult a kórház és a vár uniós támogatású fejlesztése elől – mondja Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke. Az elkezdett adósságrendezésre, így a Heves Megyei Önkormányzatra is érvényes a tegnap elfogadott törvénymódosítás.

Megváltozik a törvénymódosítás szerint az, mi számít kötelező és mi önként vállalt feladatnak. Stabilizálódik a megyei levéltár és a múzeumi szervezet helyzete – mondja Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke -, ezek fenntartása ugyanis ettől kezdve kötelezővé válik.
A megye nem most szembesült azzal, hogyan változik az önkormányzatok adósságrendezéséről szóló törvény, ők is kezdeményezői, majd részesei voltak az előkészítő munkának.
Az önkormányzati feladatellátásról szóló 1996-os törvény az uniós fejlesztésekkel sem foglalkozott – nem is foglalkozhatott -, most, a módosítással ezek elől is elhárult a törvényi akadály.
– A régi törvény nem foglalkozott az uniós fejlesztésekkel, mert akkor még nem voltunk uniós tagok. Ezeket kezelni kellett, hogy a folyamatban lévő nagy projektjeink, az ötmilliárdos kórházfejlesztést és a vár fejlesztését tudjuk biztosítani, hogy törvényi akadálya ne legyen. Ez az akadály elhárul, már csak a financiális hátteret kell biztosítani, amire én komoly esélyt látok – mondja Szabó Róbert, a megyei közgyűlés elnöke.
A törvénymódosítással nem változik viszont a színházak helyzete. A megye kormányzati segítséggel szeretné megoldani a színház fenntartását 2011 végéig. A megyei önkormányzat elnöke azt mondja: erre ígéretet is kaptak.