Lomok és virágok

Virágszirom program, lomtalanítás, szelektív hulladékgyűjtés, virágosítás és tavaszi munkák, takarítási akció – „Zöld” sajtótájékoztatót szervezett Eger polgármesteri hivatala, hogy tájékoztassa a lakosságot a jelenleg zajló, illetve a közeljövőben megvalósítandó közterület-tisztántartási és -virágosítási programokról.

Rendben zajlik a lomtalanítás a városban, az előzetes becslések szerint, a korábbi évekhez hasonlóan idén is 700-750 tonna szemetet kell elszállítani. A lomtalanítás második hetének közepéig 450 tonna kommunális és 80 tonna zöld hulladékot gyűjtöttek össze a város területéről. „A lomtalanítás nehezén már túl vagyunk” – mondta a A Városgondozás Eger Kft. igazgatója.
2011-ben a köztéri hulladékgyűjtő-szigetek száma a tervek szerint 2-3-mal gyarapszik. A városban tavaly indított házhoz menő szelektív szemétgyűjtés idén is folytatódik, ebben az évben azonban már nem csak Eger, hanem 15 környékbeli településről is havonta egyszer ingyen elszállítja az erre a célra a lakossághoz eljuttatott zsákokban összegyűjtött hulladékot az Agria Humán Szolgáltató Kft. A részletes elszállítási tervet a cég honlapján teszik közzé.
A Virágszirom program a város lakossági virágosítását támogatja.
A programban való részvételhez pályázati űrlapot kell kitölteni, mely letölthető a www.eger.hu oldalról. Ferenczy Tamás a Városgondozás üzemegység-vezetője a város virágosításáról elmondta, a fagyveszély elmúltával 30000 hagymás és 25000 egynyári növényt ültetnek majd el Egerben, egyelőre a talajelőkészítési és a tápanyagutánpótlási munkálat folyik.
A környezettudatos magatartás kialakítása érdekében takarítási akciót is szerveznek a városban. Lakóközösségeknek, intézményeknek, civil szervezeteknek biztosít munkafelszerelést az önkormányzat, ha vállalják egyes közterületek takarítását.