Védelmi felkészítés

A katasztrófavédelmi helyzetek, elsősorban az ár- és belvízveszély kezeléséről tartott tájékoztatást a kormányhivatal és a katasztrófavédelmi igazgatóság a megye polgármestereinek. Azért fontos, hogy a települések vezetői felkészültek legyenek egy esetleges veszélyhelyzetre, mert ilyen esetben kizárólag ők jogosultak a védekezés irányítására. A védelmi feladatok ellátása éppen módosítás alatt van, abban az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni az állam, enyhítve ezzel az önkormányzatok terhein.

2010 májusában és júniusában a megye 120 települése közül 88-ban kellett valamilyen szintű védekezési munkát végezni.
Bár a jelenlegi előrejelzés szerint nem kell számolni a tavalyihoz hasonló áradásokkal, elengedhetetlen, hogy a polgármesterek, önkormányzatok felkészültek legyenek hasonló helyzetekre, tisztában legyenek azzal, hogy mi a teendő veszély esetén, hová fordulhatnak segítségért, hogyan pótolhatják a szükséges eszközöket, zsákokat, homokot, akár hétvégén vagy éjszaka is – hangsúlyozta az értekezlet kapcsán Horváth László kormánymegbízott.
A védekezésre való felkészülésben a katasztrófavédelem elméleti és gyakorlati tájékoztatással segíti az önkormányzatokat. A megyében 4, egyenként 50 fős komplex árvízvédelmi csoport működik, ezek szükség esetén azonnal, önállóan képesek részt venni a védelmi, mentési munkákban.
A polgármestereket tájékoztatták a Vis maior támogatások működésének változásairól is, amelyeket a februárban életbe lépett kormányrendelet határoz meg. Mint elhangzott, fontos, hogy a települések vezetői ismerjék az új helyzetet, különben eleshetnek a támogatástól.