Markhot Emlékülés – fal a kórházi dolgozók és a kórházvédők között

Dr. Gláz Edit professzor asszony vehette át a Markhot Ferenc Emlékérmet, a díszoklevelet dr. Szele Kálmán. A Markhot Emlékülésen kihirdették a Markhot Ferenc pályázat nyerteseit is, kilenc munkát ismert el a Tudományos és Oktatási Bizottság. Bejelentették azt is, hogy az egri kórház megkapta a bababarát címet.

A megyei kórház kollektívája évente kétszer ünnepel, megtartják a Semmelweis napot, amely minden egészségügyi dolgozó ünnepe, és az első magyar orvosi kar egri megalapítására emlékezve a Markhot emléknapot.
Itt, az emlékünnepen jelentették be, hogy az egri kórház elnyerte a bababarát kórház címet.
A legtöbb egészségügyi intézmény a túlélésért küzd, kórházunk különösen rossz helyzetben van – mondta dr. Fűtő László ügyvezető igazgató.
Úgy látja, hogy koloncként rakódik a kórházra a két évvel ezelőtti rossz döntés. A kiszervezés miatt több mint hétszáz dolgozó eltávozott, a szakmai űrt nem lehet pótolni.
Elődje egy évvel ezelőtt egy falról beszélt, amely a kórházi dolgozók és a kórházvédők között húzódik, ez a fal egyre szilárdabb – véli Fűtő -, felszámolása hosszú folyamat, de amíg hagyják, ő bontani fogja. Szerinte orvosolni kell a bérfeszültséget, lehetőség szerint visszavenni a korábban eltávozott jó szakembereket.
Nem vihetik többé a politikát a kórház falai közé – mondta Horváth László, a megyei közgyűlés elnöke. Az arcokon most még bizalmatlanságot és félelmet lát, szeretné, ha egy év múlva annak bizonyossága lenne a szemekben, hogy egy a céljuk. Szerinte meg kell szüntetni a „kívülállást” és a „belül levést”, csak egy kategória van: kórházépítő.
A Markhot Emlékérmet idén dr. Gláz Edit professzor kapta, a Markhot díszoklevelet dr. Szele Kálmán.