Időszaki kiállítások a várban: gótikus freskók és mobiltelefonok

Két kiállítás nyílt az egri várban. Az Ott, ahol a kelet a nyugattal találkozik című időszaki tárlat a lublini Szentháromság kápolna freskóit mutatja be, a másik pedig a mobiltelefonokat, mobiltelefónia mérföldköveit.

Hagyománya van a vármúzeumban, hogy Lengyelországból érkező tárlatokat fogadnak – mondta dr. Veres Gábor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója a lublini Szentháromság kápolna freskóit bemutató kiállítás megnyitóján. Külön örömnek tartja, hogy a Lengyelországból érkezett vándorkiállítás megnyitója éppen a lengyel függetlenség napjára esik.
A tárlatot dr. Magyari Márta, a Déry Múzeum osztályvezetője mutatta be. A lublini múzeumból 45 tabló érkezett, ezek a gótikus kápolnát, annak freskóit ábrázolják. A XV. századi kápolna nyugati, gótikus stílusban épült, a falfestmények viszont a keleti ikonográfia szabályai szerint készültek.
Ha átmegyünk a gótikus püspöki palota másik termébe, csaknem 600 évet ugrunk. A Mobil-kor-történet mobiltelefóniát, vagyis a mobilokat, szolgáltatókat és gyártókat mutatja be. Húsz év alatt hozzánk nőtt a készülék, reggel már nem tudunk mobil nélkül elindulni, s felnőtt egy mobil-generáció, amelynek a telefonnal kapcsolatban már érzésekkel teli emlékei is vannak – mondta Némedi Varga Zoltán, a Mobil-kor Alapítvány elnöke. Úgy látja: napjaink néprajzi tárgya a mobiltelefon.
Hatszáz mobilt hozott el a Mobil-kor Alapítvány. A miskolci kiállítás eddig Budapesten, Kapolcson és Pécsett mutatkozott be. Érdekesség, hogy most húsz éve, 1990 októberében indult az első mobilszolgáltató hazánkban.