Ünnepelt Szarvaskő

Csipkéből lekvár, szörp, tea és bor – mindezeket meg lehetett kóstolni hétvégén a szarvaskői csipkebogyó fesztiválon. A nap bogyószedő túrával indult, aztán a szarvaskői asszonyok bemutatták, hogyan lehet lekvárt főzni az összegyűjtött termésből. Volt borbemutató, ebédre pedig az erdők legjavát: szarvast és vaddisznót kínáltak.

A polgármester a kezét mutatja – látszik, hogy ő is részt vett a bogyók gyűjtésében. A csipkebokor nem adja könnyen a termését, meg kell szenvedni érte. de azt mondja a polgármester: a hegyi emberek hozzászoktak, hogy mindenért meg kell küzdeniük.
A fesztiválon az egyik helybeli asszony, Kondric Antalné tanította a csipkelekvár-készítést. A nehezen összeszedett bogyókat megfőzzük, majd átpasszírozzuk, aztán szitán is áttörjük, végül visszatesszük az üstbe, és cukorral főzzük. A szarvaskői asszonyok két hete főzik a lekvárt. A faluban ennek mindig is volt hagyománya.
Ha valaki nem akart otthon egy egész napot a lekvárfőzésnek szentelni, vehetett gyümölcspépet vagy kész lekvárt. Megtudhatták azt is: milyen élettani hatása van a csipkebogyónak. Idén nagy szerepet kapott a bor, előadást tartott például dr. Lőrincz György, az év borásza. A testvértelepülés, Balatonederics 12 fős küldöttséggel érkezett, egy borászt ők is hoztak. Ebédre az erdő- mező legjavát kínálták a szarvaskőiek: vaddisznót és szarvast.
Tavaly már 4-6 ezer látogató jött a csipkebogyó fesztiválra, idén is kb.ennyi vendéget fogadtak.
Almárnál, az útszűkületnél hosszú sor állt, úgy tűnt, mintha egész Eger Szarvaskőbe készülne.