Most kormánybiztos, később már csődbiztos kell – állítják a kórházvédők

Személyes ígéretük van a kórházvédőknek Orbán Viktortól a kórház azonnali helyreállítására – mondta a kórházvédők sajtótájékoztatóján dr. Pócs Alfréd alelnök. A kórházvédők azt szeretnék, ha a miniszterelnök kinevezne egy felelős kormánybiztost, aki levezényelné a rehabilitációs folyamatot, szerintük ugyanis néhány hónap múlva esetleg már csak csődbiztosra lesz szükség, olyan nagy a pénzkiáramlás a kórházból.

Akár a HospInvest, akár a megye cége működteti a kórházat, a pénz áramlik ki az intézményből. A megyei önkormányzat cége kb. 600 millió forint OEP-támogatást kapott, majd 750 milliót a végkielégítésekre, jelenleg 300 millió mínusza van – mondta dr. Pócs Alfréd, a kórházvédő egyesület alelnöke. A kórházvédők azt mondják, 1550 milliót herdált el a megye, szerintük ez hűtlen kezelés. Aggályosnak tartja Pócs doktor, hogy még a pályázaton elnyerhető 5 milliárdot is erre a cégre bízzák.
Pócs Alfréd szerint az egri kórház és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ügye sokban hasonlít. Ott már vizsgálódott a Mikola István vezette egészségügyi bizottság. Bár ott az orvosok nehezen hozhatók vissza külföldről, de az egriek startra készen várják a visszarendeződést. Minden volt kórházi dolgozó visszatérne – mondta Pócs, jelenleg 30-an még mindig munka nélkül vannak. Most, hogy az országos politikában fordult a kocka, azt várják a kórházvédők: az igazság győz, s „a jó politika egy nap alatt vissza tudja adni a kórházat”. Azt kérik Orbán Viktortól, hogy minél hamarabb nevezzen ki egy kormánybiztost, aki levezényelné a kórház rehabilitációját, ha ez nem történik meg, néhány hónap múlva jöhet a csődbiztos – állítják a kórházvédők.