Vízilabda városi rangadó

Mi a közös a következő csapatokban, illetve párosításokban: ETE – MESE és Egri Vízmű – EKF-Egerfood-Imola? Mindkét esetben egri vízilabda csapatok egymás elleni mérkőzéséről volt szó, ráadásul bajnoki keretek között, ugyanabban az osztályban. Egy nagy különbségre azért felhívnám a figyelmet: a két meccs között több mint 72 év telt el! A hétvégén újra városi rangadót játszottak a férfi vízilabda OB I/B-ben. Az Egri Vízmű – gólgazdag mérkőzésen – hat találattal kapott ki a Főiskolától.

Mindig ritkaságszámba megy, ha egy városból, ugyanabban a sportágban, ugyanabban az osztályban szerepel két csapat. Így van ez a vízipólóban is, bár a bajnokságok elmúlt több mint 100 évében azért akadt erre is példa.

<< Az egri múlt - történelmi háttér >>
Magyarországon kezdetben külön fejlődött a főváros és a vidék vízipóló élete. A vidéki egyesületeknek, szervezett keretek között, de az országos bajnokságtól külön 1921-ben írták ki az első versengést. Egy évvel később hozták létre az országos másodosztályt, egyelőre még budapesti és környékbeli csapatok részvételével. A mai értelemben vett országos bajnoki rendszer (OB) 1929-ben jött létre, amikor a vidéki, illetve a fővárosi, főváros környéki egyesületek először szerepeltek együtt a különböző bajnokságokban. A MOVE Egri Sportegyesület és a Szegedi UE az első, míg a Tatatóvárosi AC, a Tatabányai SC és az Orosházai TK az egyelőre egycsoportos másodosztályban kapott helyet. 1930-ban növelték a másodosztály létszámát. Két csoportban, a dunántúli és a dunáninneni régió legjobbjai versengtek egymással. Az első vidéki városi rangadót ekkor játszotta egymással a Debreceni Egyetemi AC és a Debreceni UE. Eger is hamarosan „beállt” ebbe a sorba.
A MOVE Egri SE (MESE) hét év első osztályú szereplés után – az 1935-ös bajnokságot követően – kiesett a másodosztályba, oda ahol az Egri TE (ETE) már 1930 óta folyamatosan szerepelt. 1936-ban és 37-ben így összesen három városi rangadót játszott egymással a két egri csapat. Mindig a „nagyobb tapasztalat”, vagyis a MESE nyert, sorrendben 7-0-ra, 4-1-re és 4-2-re. 1938-tól 1940-ig ismét az első osztályban vitézkedett a MESE, majd ’41-től újra a másodosztály következett, viszont ebben az időben az ETE már nem tudott indulni a bajnokságban, így a városi rangadók is elmaradtak.

<< A jelen – 72 év után újra városi rangadó >>
A MESE és az ETE már a múlté. A 21. században két másik együttes vette át a helyüket: az Egri Vízmű SC és az Eszterházy Károly Főiskola, vagyis az EKF. A Vízmű 1972-ben alakult, míg a Főiskola 2007-ben indította vízilabda szakosztályát. Tűzkő Péter és Sustyák Zoltán csapatában az idősebb, rutinosabb játékosok mellett több fiatal is feltűnt az utóbbi időben (Polovic, Csacsovszky – Honvédból, Csordás – Fradiból kettős játékengedéllyel), míg a főiskolások – nevükhöz méltón – csupa volt egri ifjúsági játékosból álló gárdát hoztak össze erre az évre Tóth Péter és Hermann István irányításával. A két kivétel Petik Attila és Wolf Dávid, a két „öregdiák”, akik a vízben próbálják összefogni ezt a csikócsapatot. A Vízmű tősgyökeres OB I/B-s induló, ezzel szemben a Főiskola két év harmadik vonalbeli szereplés után most jutott fel a másodosztályba. Az új OB I/B-s bajnoki rendszer szerint 18 csapat alkotja a mezőnyt három hatos csoportra osztva. A két egri együttes a fővárosi Neptun és a Műegyetem mellett a Nagykanizsa és a Bertók Szentes társaságában szerepel a Fehér-csoportban. Az alapszakasz első körének zárásaként csaptak össze egymással az egriek. Négy meccs után a Főiskola vezette a táblázatot 3 győzelemmel és egy döntetlennel, a Vízmű 2-2 győzelemmel és vereséggel a negyedik helyen állt.
A fehér sapkás Vízmű, mint pályaválasztó kezdte a meccset. Az első negyedben a főiskolások háromszor is vezetést szereztek, de a Vízmű a Honvédtól kettős igazolással érkezett Polovic Krisztián találataival mindig egyenlített. Az első negyed mégis 6-3-as Főiskola vezetéssel zárult. A második negyedben tovább folytatódott a gólparádé, bár ekkor eggyel kevesebb gól született. A nyolcból megint a Főiskolának volt többlete, így 11-6-os EKF vezetésnél fordultak a csapatok.
A harmadik negyed elején Buza és Polovic góljaival három gólra zárkózott a Vízmű, sőt ennél még szorosabb is lehetett volna, de rendre a kapufán csattantak a fehér sapkások lövései. Az utolsó negyedben Kovács Gergőék megint rátettek egy lapáttal, 18-12-re nyert a Főiskola, vagyis a csapatoknak majdnem sikerült a percenkénti egy lőtt gólt (4×8, vagyis 32 perc tiszta játékidőre 30 gól esett) elérni. Tóth Péter és Hermann István együttese változatlanul vezeti a Fehér-csoportot, a Vízmű a negyedik.

<< Nem is gondolnád... Érdekességek >>
A végére még néhány csemege, érdekesség.
Testvérharc A harmincas évek MESE – ETE párharcaiban mindennapos eseménynek számított, ha egy-egy testvérpár két tagja egymás ellen “harcolt” a vízben. Most a Bial-testvéreken volt a sor. Gergő a Vízműben, Viktor pedig a Főiskola csapatában tette a dolgát. A hivatalos jegyzőkönyv szerint Gergő mérlege egy 20 mp-s kiállítás, míg a tavaly még a Vízműben játszó Viktornak egyszer sikerült bevennie Farkas Gergő kapuját.
Kettős játékengedéllyel az OB I-es csapatok fiatal tehetségei több játéklehetőséghez juthatnak, ha alacsonyabb osztályú együttesekben is szerepelnek. Erre az MVLSZ versenyszabályai módot adnak. Mindkét OB I/B-s egri egyesületnek három ilyen pólósa van.
Egri Vízmű: Csacsovszky Alex (Domino-Honvéd), Csordás Sebastian (FTC), Polovic Krisztián (Domino-Honvéd)
EKF-EgerFood-Imola: Chilkó Márton (ZF-Eger), Cseh Tibor (ZF-Eger), Jakab Dániel (ZF-Eger)
Öregfiúk az EKF-nél. Az OB I-es Újpest jelenlegi edzője, Petik Attila és a ZF-Eger fiú serdülő együttes trénere, Wolf Dávid is kötődik az egri “alma mater”-hez: itt szerezték diplomájukat. Mindketten szerepeltek az egri OB I-es csapatban is. Az egyébként KSI-s nevelés Petik 1991 és 97 között volt igazolt versenyzője a régi Eger SE-nek, majd az ÚVMK Egernek. Wolf Dávid is a fővárosból érkezett, 96 és 98 között két szezonban szerepelt az OB I-es egri csapatban, majd hosszú évekig a mostani ellenfél, Egri Vízmű együttesében lőtte a gólokat. A volt játékostárs, jelenlegi edző, Tóth Péter kérésére – Petikhez hasonlóan – az elmúlt szezonban már a Főiskola csapatát segítette.
Majdnem napra pontosan 10 éve lépett ki először az egri OB I-es vízilabda csapat az európai kupaporondra. Gyulavári Zoltán együttese az 1999/2000-es szezonban a LEN-kupában indult. Az első selejtezőt Máltán vívták az egriek a görög Kalkida, a belga Eeklo, a szlovák SKP Kassa és a máltai Sirens társaságában. A Főiskola vezetőedzője, Tóth Péter mellett a jelenlegi Vízműből Szabolcsi Zoltán, Pulay Gábor és a kapus Farkas Gergő is ott volt Máltán, Bial Gergő pedig abban a szezonban mutatkozott be az OB I-ben. Még mielőtt elfelejteném: a máltai túrán az első számú egri kapus Jászberényi Gábor (jelenleg Fradi) volt, a legtöbb gólt pedig Kovács Róbert (jelenleg Vasas) lőtte az ellenfeleknek :)!
Tóth Péter, a kapocs a 10 évvel ezelőtti események, a Vízmű és a Főiskola között. Az EKF-EgerFood-Imola idén 40 éves vezetőedzőjének “pólós-pedigréje” átöleli ezt az időszakot. 1985-ben került az ESE felnőtt csapatához és bár több helyen is játszott külföldön, azért a legtöbb időt Egerben, egri csapatoknál töltötte. Az OB I-ben 1985 és 2004 között 19 szezonban szerepelt, utána az OB I/B-s Egri Vízmű következett, majd két éve – a volt egri pólós Bíró Melindával közösen – létrehozták a főiskolai sport klub keretein belül a vízilabda szakosztályt. Péternek van egy olyan rekordja, ami keveseknek adatik meg: ő lőtte az első gólt a Bitskeyben 2000. november 15-én! Hogy később adták át az uszodát? Ez félig-meddig igaz! Bár hivatalosan 2000. december 3-án nyitotta meg kapuit Eger új fedett uszodája, amikor barátságos mérkőzés keretében a UPC Eger 9-6-ra nyert az SKP Kosice ellen, mégsem ez volt az első meccs az új fedettben! A 2000/2001-es bajnoki szezon 6. fordulójában, már november 15-én “bent” volt az UTE-Santál elleni derbi, ami az egriek első hivatalos bajnokija volt a fedettben. Focimeccs eredmény, 3-3 lett a vége. A Bitskey uszoda első gólját ezen a mérkőzésen az egri Tóth Péter, a Főiskola jelenlegi trénere lőtte!

Férfi vízilabda OB I/B, Alapszakasz, Fehér-csoport, 5. forduló
Eger, 2009. október 24. Bitskey uszoda, 200 néző. V.: Schlosser Jenő, Horváth Csaba

Egri Vízmű SC – EKF-EgerFood- Imola 12-18 (3-6, 3-5, 3-2, 3-5)

Vízmű: Farkas G. – Bozsik, Denk Z. 1, Szabolcsi Z., Csáki 2 (1/0), Polovic 6 (2/2), Pulay. Cserék: Szántó S. (kapus), Szabolcsi M. 2, Ködöböcz, Csordás, Bial G., Buza 1, Novák. Edzők: Tűzkő Péter, Sustyák Zoltán
EKF: Mikuska – Kovács Cs. T. 1, Viczián 3, Cseh T., Kovács Gergő 4 (2/2), Chilkó 2 (1/0), Farkas P. 3. Cserék: Molnár 1, Petik, Bial V. 1, Horváth Z., Jakab D. 3 (1/1), Boróczki, Pálkovács. Edzők: Tóth Péter, Hermann István

Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 9/3
Ötméteresből: 4/3, ill. 4/3
Kipontozódott: Boróczki (21.), Pálkovács (26.)

Denk Zoltán – játékos: Reálisan ennyi van a két csapat között. Erőnlétileg nem bírtuk felvenni a versenyt a főiskolásokkal. Reméltem, hogy az OB I-esek ma nem játszanak az EKF-nél, nálunk viszont mindenki itt lesz. Sajnos, Csacsovszkyra nem számíthattunk, viszont a Honvéd ifijátékosának, a révkomáromi Polovic Krisztiánnak a hat gólja szép teljesítmény volt ebben a mezőnyben. Az ellenfél húzóemberei – többen is – szórták a gólokat, jobbnál jobb labdákkal tömték a társakat, mégis feljöttünk. 12-9-nél nem kellett volna nekik ugranunk, a végén kifulladtunk. Mi igazi amatőr csapat vagyunk, a szó jó értelmében, míg a Főiskola már más szintet képvisel. Ők félprofi alakulatnak tekinthetők ebben a mezőnyben. Ez ma délután hat gól előnyt jelentett nekik.

Tóth Péter – edző: Korábban, amikor még különböző osztályban szerepeltünk, sokszor közösen készültünk a bajnoki mérkőzésekre. Már csak ezért is elég jól ismerjük egymást. Nehéz így bármivel is meglepni a másikat. Személy szerint a védekezéssel nem voltam megelégedve. Sok ez a 12 kapott gól. Az erőnlétre viszont nem lehet panasz, végül is erre számítottam, ezért is lett sima a meccs. Az átlagnál ma jobban teljesített Farkas Peti, Kovács Gergő és Jakab Dániel, az ő játékukat mindenképp kiemelném. Jól zártuk az alapszakasz első körét. Készülünk a következő, Szentes elleni meccsre.

További eredmények: MAFC – Bertók Szentes 15-10, Neptun – Kanizsa – december 5-én pótolják

A Fehér-csoport állása
1. EKF-EgerFood-Imola 5 4 1 0 58-41 13 pont
2. Kanizsa VSE 4 3 0 1 32-28 9 pont
3. Neptun VSC 4 2 2 0 43-25 8 pont
4. Egri Vízmű SC 5 2 0 3 46-58 6 pont
5. MAFC-Winner 5 1 1 3 44-44 4 pont
6. Bertók SC Szentes 5 0 0 5 34-61 0 pont

Következik: 6. forduló, október 31., szombat
Eger, Bitskey uszoda, 12:15 – EKF-EgerFood-Imola – Bertók SC Szentes
Nagykanizsa, Kanizsa uszoda, 13:00 – Heat Group-Kanizsa VSE – Egri Vízmű SC

Korábbi OB-s városi rangadók Egerben
(minden mérkőzést az akkor Versenyuszodának nevezett létesítményben, a mai Bárány uszodában rendeztek)

1936. július 16. csütörtök – OB I/B
MESE – ETE 7-0 (4-0) V.: dr. Ringelhann Gy.
G.: Keller L. 3, Kiss J. 2, Baranyay, Zsivora

1937. július 14. szerda – OB I/B
MESE – ETE 4-1 (2-1) V.: dr. Ringelhann Gy.
G.: Erdélyi Gy. 2, Heisner-Bakó J., Márisch-Mátray K. ill. Webermann

1937. július 21. szerda – OB I/B
ETE – MESE 2-4 (1-1) V.: dr. Ringelhann Gy.
G.: Klein I. 2, ill. Keller L. 3, Márisch-Mátray K.