Forradalmi emléksétát tartott a Fidelitas

Sikeres és erős Magyarország – ez a jövő, hiszen egyre többen vannak, akik szeretnének túllépni a reménytelenség korszakán – mondta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke Egerben tartott országos, 56-os megemlékezésükön. Oroján Sándor megyei elnök bejelentette: kezdeményezik, hogy Egerben is nevezzenek el egy utcát az 56-osokról, s a sortűz áldozatainak tábláját pedig letakarják november 4-éig, hogy ne a veszteségekre emlékezzünk, hanem a reményt jelentse ez az őszi nemzeti ünnep.

A Fidelitas országos ünnepségén felolvasták Wittner Mária levelét. Az egykori forradalmár arra figyelmeztetett: 20 éve, Nagy Imre újratemetésén rendszerváltást vizionáltak, de a bűnösök azóta sem kértek bocsánatot. Hóhér és áldozat azóta is együtt koszorúz, felejtésre szólítják fel az akkori forradalmárokat. Az 50 éves évfordulón pedig vérbe fojtották az emlékezést – olvasta fel az egri Fidelitas vezetője a levelet.
Oroján Sándor, a Fidelitas megyei elnöke úgy véli: október 23-a bizonyíték arra, hogy nem csak áldozatok, vesztesek lehetünk. Azt üzeni az ünnep minden kétkedőnek, hogy van remény, s jövő ősszel már más lesz az ország – mondta Oroján. A Fidelitas kezdeményezi, hogy takarják le a sortűz áldozatainak emléktábláját, hogy ne az áldozatokra emlékezzünk október 23-án, hanem arra a Magyarországra, amelyet a forradalmárok álmodtak.
Kezdeményezik azt is – jelentette be a megyei elnök -, hogy Egerben is nevezzenek el utcát az 56-osokról.
Az 53 évvel ezelőtti hősök olyanok voltak, mint bármelyik fiatal – mondta Ágh Péter, a Fidelitas elnöke. Felismerték, hogy új rend és változás szükséges.
Ma a fiatalok sokszor csüggedtek, reménytelenek, mert az ország vezetése nem tett semmit, hogy a felnövekvő generációnak kedvező lehetőségei legyenek. Új irányra, Magyarország újjáépítésére van szükség – mondta az elnök.
Az 56-os emlékműtől a fiatalok a sortűz áldozatainak emléktáblájához sétáltak.